3D / 4D ULTRAHANG

nogyogyasz_debrecen_ultrahang_szolgaltatas2A várandósság alatt végzett ultrahangvizsgálat az egyik leghatékonyabb mód a fejlődési rendellenességek kiszűrésére, a magzat méhen belüli állapotának megítélésére. A különböző terhességi korban elvégzett ultrahangvizsgálatok más-más célt szolgálnak, A Down-kór ultrahangon vizsgálható jelei a 11.-12. héten értékelhetőek, a 18. és 20. terhességi hét közötti vizsgálat fő célja az alaki fejlődési rendellenességek kiszűrése. Tudnunk kell azonban, hogy az ultrahang vizsgálat sem alkalmas minden rendellenesség kiszűrésére: bizonyos kromoszómarendellenességek egyáltalán nem járnak ultrahanggal ábrázolható eltéréssel, más esetekben a magzat fekvése akadályozhatja meg egyes részeinek teljes biztonsággal történő megítélését. Az ultrahangvizsgálat hatékonysága függ a vizsgálatot végző szakember felkészültségétől és az ultrahangkészülék minőségétől. A rendelőnkben található ultrahangkészülékkel elvégzett szűrővizsgálatok során eddig is mindent megtettünk az esetleges rendellenességek felismerésére. Ultrahang rendelőnk fejlesztése keretében, pácienseink legmagasabb szintű ellátása érdekében a NAP Rendelőben elérhetővé tettük a legkorszerűbb 4 illetve 5 dimenziós ultrahang vizsgálatot! A hagyományos szülészeti ultrahang vizsgálatok és szűrések a terhesgondozás keretében, rendelési időben történnek. A kérésre végzett 3D / 4D vizsgálat külön előjegyzés alapján zajlik (l. lent). A vizsgálatokat Samsung HS 50 készülékkel végezzük.

A hagyományos 2 dimenziós technika (2D) a magzat egyetlen metszetét, egy sík képét jeleníti meg. A háromdimenziós gép sorozatfelvételeket készít a magzatról, s ezeket rakja össze a készülékben található számítógép térbeli képpé. A negyedik dimenzió az idő: az új gép képes arra, hogy mozgásban jelenítse meg a háromdimenziós képet. Így a megfigyelő mozgásként érzékeli az egyedi 3D képek gyors egymásutánját, mint a moziban, ahol szintén egymást követő kivetített állóképek keltik a folyamatos mozgás látszatát. Amikor a hagyományos szűrővizsgálatok alapján rendellenesség gyanúja merül fel, a 4-5D ultrahang vizsgálat segíthet ezt pontosítani, biztonságosabbá téve a magzati kóros elváltozások felismerését. Hangsúlyozni szeretnénk azonban, hogy a hagyományos, kétdimenziós ultrahang-készülékkel is hasonló biztonsággal ismerhetők fel a rendellenességek, rutin szűrésben a 4D ultrahang készüléket nem használják. Speciális diagnosztikus eljárásról van szó, ezért csak akkor alkalmazzuk, ha valamilyen konkrét kérdésre szeretnénk választ kapni.

A kismama, illetve a család kérésére végzett 4D ultrahang vizsgálat során új látványban lehet részük. A laikus számára is egyértelműen értékelhető képet nyerünk a magzat egyes testrészeiről (arc, végtagok, nemi szervek), mozgásáról (ásítás, nyújtózkodás, egyéb testmozgások). A szülőknek, nagyszülőknek különleges érzés megpillantani születendő gyermekük, unokájuk vonásait a képernyőn. Az anya-magzat kapcsolat szempontjából fontos ez a “pillantás odabentre”, bizonyítottan erősíti a szülők és a magzat közötti kötődést.

A NAP Rendelőben elvégezett 4 D ultrahangvizsgálat nem csupán babamozi: a vizsgálatot minden esetben a Magyar Szülészeti Nőgyógyászati Ultrahang Társaság protokollja szerint elvégzett hagyományos ultrahang vizsgálattal kezdjük, a vizsgálatról minden esetben teljes értékű szakvéleményt, leletet adunk. A NAP Rendelőben a 4D ultrahangvizsgálatok háziasszonya Hoszpodár Erika ultrahang szakasszisztens.
A kérésre végzett 4D ultrahang vizsgálat a terhesgondozástól függetlenül működik, nem helyettesíti a kötelező UH szűrővizsgálatokat.

 

3D / 4D Ultrahangra bejelentkezés:

Hoszpodár Erika
Ultrahang szakasszisztens
Bejelentkezés mindennap 08.00 – 20.00: +36 / 30 437 – 2542

A vizsgálat tartalmaz:

  • részletes vizsgálati leletet, szakvéleményt
  • egy 20 perces video felvételt
  • a magzatról készített 3D képeket pendrive-ra, vagy CD-re mentve
  • az Önök által kiválasztott leglátványosabb fotót kinyomtatva

A vizsgálat díja: 15 000 Ft.