Hogyan értékeljem a rákszűrés eredményét?

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban keresik fel a NAP Rendelőt tanácskérés céljából, máshol elvégzett rákszűrés pozitív eredményével. Tanácsokat kérnek a további nőgyógyászati tennivalóval kapcsolatban. Ezúton is segítségükre szeretnénk lenni, összefoglalva a nőgyógyászati rákszűrés eredményével kapcsolatos tudnivalókat.

Magyarországon évenként javasolt a nőgyógyász által elvégzett rákszűrő vizsgálat. Ennek kapcsán számos rendellenességre (petefészek cysta, myoma, nőgyógyászati gyulladás, stb.) fény derülhet, de legfontosabb a méhnyak állapotának megítélése, a rákmegelőző állapotok korai felismerése.

Magyarországon a nőgyógyászati rákszűrés alapvetően két részből áll: a méhnyak felszínéről és a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról nyert sejtek vizsgálata mikroszkóp alatt (cytológiai vizsgálat), illetve a méhnyak felszínének megtekintése nagyító alatt (kolposzkópos vizsgálat).

Ez utóbbi eredménye azonnal megtudható, a NAP rendelőben a vizsgálat monitoron Ön által is nyomon követhető. A cytológiai vizsgálat eredményére rövidebb-hosszabb időt (rendelőnkben általában 2 munkanapot) várni kell.

Amennyiben mindkét vizsgálat eredménye negatív, Önnek további tennivalója nincs, panaszmentes esetben egy év múlva javasolt a nőgyógyász szakrendelést felkeresnie.

Amennyiben a kolposzkópos vizsgálat során eltérést találtunk, a további teendőkről a cytológai vizsgálat eredményének birtokában döntünk. Az elváltozást gyakran a hüvely vagy a méhszáj bakteriális gyulladása okozza. Ilyenkor a gyulladás kezelése után megismételjük a vizsgálatot, a kenetvételt.

Komolyabb eltérés gyanúja esetén ma már szinte minden esetben elvégezzük a Human Papilloma Vírus kimutatására alkalmas tesztet. Ha magas kockázatú HPV nincs jelen, úgy általában néhány hónap múlva javasolunk ismételt ellenőrzést. Magas kockázatú HPV törzsek tartós jelenléte esetén gyakran indokolt szövettani vizsgálat végzése. Ennek számos módja ismeretes, legkíméletesebb az elektromos kaccsal végzett kimetszés (LEEP), elvégzésére természetesen a NAP Rendelőben is lehetőség van. A műtét során egyrészt eltávolítjuk a gyanús területet, másrészt részletes kórszövettani feldolgozás is történik a méhszáj elváltozásának pontos leírására.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat rendszeres elvégzése, az eredmény megfelelő értékelése, a további szükséges beavatkozások révén nagy biztonsággal megelőzhető az előrehaladott méhnyakrák kialakulása.

Természetesen a rákszűrés adatai mindíg egyéni értékelést igényelnek: az eredmény birtokában az előzményi adatok, az életkor, a gyermekvállalás ismeretében közös megbeszélésen döntünk a további teendőkről. Bármilyen további kérdése van, forduljon bizalommal a NAP Rendelő munkatársaihoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen