IVF előtti és meddőségi vizsgálat

Ha a baba vállalása a rendszeres, fogamzásgátlás nélküli szexuális élet ellenére 1 éven belül (vagy 35 éves kor felett fél éven belül) nem következik be, meddőségről beszélünk. Statisztikai adatok szerint világszerte a párok több mint 10%-a szembesül a terhesség vállalásának nehézségével. Nem véletlen, hogy párokról beszélünk, hiszen a fogamzási, meddőségi gond minden esetben két embert érintő probléma, így a meddőségi vizsgálat is mindkét fél számára indokolt. Terhesség létrejöttéhez sok más egyéb feltételen kívül alapvetően három tényező megléte szükséges: peteérés, megfelelő számú és minőségű spermium, valamint átjárható petevezető. Mivel egy tüszőrepedés alkalmával kb. 20% a valószínűsége annak, hogy a spermium megtermékenyítse a kiszabadult petesejtet, problémamentes esetben is szükség van 4-5 menstruációs ciklusra terhesség létrejöttéhez. A World Health Organisation (WHO) meghatározása szerint egy év védekezés nélküli, rendszeres szexuális élet melletti eredménytelenséget követően beszélhetünk meddőségről.

A meddőség okainak keresésekor nagyon fontos, hogy párokról beszéljünk, tehát elkerülhetetlen mindkét fél teljes kivizsgálása, hiszen a leletek, majd a helyes diagnózis segít abban, hogy célzottan és hatékonyan tudjunk Önöknek segíteni.

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek a meddőség okainak tisztázására?

A meddőségi vizsgálat a nők számára kevésbé megterhelő diagnosztikai módszerekkel szokott kezdődni: az első lépések megegyeznek a szokásos nőgyógyászati vizsgálatokkal. Az anamnézis felvételét követi a leletek áttekintése, rutin nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat, rákszűrés, majd konzultáció. Amennyiben szükséges, mikrobiológiai vizsgálatokat is célszerű végezni. Gyakran már ezek eredményeként fény derül a meddőség okára, és kezelés után hamar be is következik a várt terhesség. Előfordul azonban, hogy ezek az alapvizsgálatok nem vezetnek eredményre, ekkor kerülhet sor vérvételekre a hormonális háttér tisztázása céljából: ciklusdiagnosztika, endokrinológiai kivizsgálás.

Amennyiben az elvégzett vizsgálatok eltérést nem igazolnak, tervezhetők a kisebb megterheléssel járó beavatkozások. Ezek leginkább a kürt átjárhatóságának megítélésére irányulnak: a kürtök átjárhatósági vizsgálata ultrahang segítségével (SonoHSG), vagy az altatást nem igénylő méhüregi vizsgálat (office hysteroscopia). Egyéb leletektől, előzményi adatoktól, életkortól függően javasoljuk a hastükrözést (laparoscopia). Ennek során ítélhetők meg legbiztosabban a női kismedencei szervek és a petevezetők állapota.

Nem hagyjuk veszni a családalapítás iránti vágyát

Tegye meg az első lépést velünk a gyermekáldás felé vezető úton. Szakorvosaink támogatni fogják Önt!

Foglaljon időpontot
A férfiak kivizsgálása ezzel párhuzamosan a kivizsgálás kezdeti szakaszában történik: az ondó vizsgálata a spermiumok számának, életképességének, mozgásának megítélésére, ami a nemi szervek vizsgálatával (urológiai vizsgálat) folytatódik. Az eredmények alapján kiegészítésként a párnál immunológiai, vagy genetikai vizsgálatokat is célszerű végezni. Megbízható szakember felkeresésében tudunk Önöknek segíteni.
Keresse bátran rendelőnket, segítségére leszünk a probléma eredetének tisztázásában, és a legmegfelelőbb diagnosztikus és kezelési mód kiválasztásában.
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram