Fertőzések diagnosztikája és kezelése

Biztosan Ön is észrevette, hogy a terhesség alatt megváltozott a hüvelyváladék mennyisége és minősége. Ijedtségre nincs oka, ez legtöbbször a terhességgel összefüggő változások következménye. Természetesen kóros folyamatok, fertőzések is kialakulhatnak, de fontos tudnunk, a hüvely nem steril szerv, akárcsak a szájüregben számos mikroorganizmus (baktériumok, gombák) található benne. Ezen baktériumok közül legjelentősebbek a Lactobacillus törzsek, ezek egy része felelős a hüvelyi savas pH fenntartásáért. Ugyanúgy részét képezik a normál flórának azok a baktériumok, és gombák is, melyeket fakultatív patogéneknek nevezünk: ezek élettanilag is megtalálhatók a hüvelyben, de a hüvelyi egyensúly megbomlásakor számuk megnő, és ez panaszokhoz vezethet.
A hüvelyben mindig található váladék, mely a hüvelyi mirigyek által termelt váladékból, a nyálkahártya leváló hámsejtjeiből és a fentebb említett mikroorganizmusokból áll össze. Amennyiben a hüvely száraz, az is panaszok forrása lehet. A terhességgel járó, robbanásszerű hormonális változások, valamint a nagymértékben megváltozott keringési viszonyok miatt általában bővebb ilyenkor a hüvelyváladék. Ez önmagában tennivalót nem igényel, de kóros társuló tünetek (kínzó viszketés, véres váladék, kellemetlen szag, stb.) mindenképpen érdemes a terhesgondozást végző orvosát felkeresnie.

A panaszok hátterében leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel járó gombás hüvelygyulladás áll. Előzetes antibiotikum kezelés, cukorbetegség, jól ismert hajlamosító tényezők, de a terhesség a hormonális változások és az immunrendszer megváltozott működése révén önmagában is kedvező körülményeket teremt a gombák elszaporodásához. Az akut tünetek jól kezelhetőek, de terhesség alatt lehet számítani a tünetek visszatérésére.
A hüvelyi váladékozás másik formájában az anaerob baktériumok túlszaporodásáról (bakteriális vaginosis) van szó. Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett egyensúly borul fel: a korábban kis számban található baktériumok túlnövik a fontos szerepet játszó, Döderlein flórát adó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, fehéres-sárgás, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik. A kórkép könnyen diagnosztizálható, jól kezelhető. A gyógyszerek alkalmazása már önmagában is eredményezi a hüvelyi pH korrekcióját is, de mindemellett segíthetnek még a kifejezetten erre a célra gyártott készítmények is.
Terhességben is kell gondolnunk a szerencsére ritkán előforduló, szexuálisan átvihető klasszikus fertőzsekre, hiszen bizonyos esetekben a magzat károsodását okozhatják, vagy a spontán hüvelyi szülést teszik lehetetlenné.

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen