Gyermek- és fiatalkori nőgyógyászati ellátás Első nőgyógyászati vizsgálat

A NAP Rendelő csapatában két gyermeknőgyógyász orvos is rendel, így bátran fordulhatnak hozzánk fiatal lányok, illetve pici leánygyermekek szülei.
Kisgyermekkorban elsősorban fejlődési rendellenesség gyanúja, később gyulladásos panaszok miatt indokolt felkeresni gyermeknőgyógyászatban jártas szakembert. Vizsgálat során a kisgyermek a szülő ölében ülhet, így kevésbé lesz számára megterhelő a vizsgálat. Lehetőség van a kórosan összetapadt hüvelybemenet megnyitására, mely csak ritkán igényel intézeti ellátást, az esetek döntő többségében ambulanter elvégezhető. Fontos ismerni, hogy a serdülőkor kezdetén a hüvelyváladék jellege megváltozik, gyógyszeres kezelésre emiatt nincs szükség. Az indokolatlanul elkezdett antibiotikum kezelés sok későbbi panasz forrása lehet.
Az életkor előrehaladtával, a nemi élet megkezdése után panaszok nélkül is indokolt az

ELSŐ NŐGYÓGYÁSZATI VIZSGÁLAT
Biztosan aggódva gondolsz életed első, vagy akár soron következő nőgyógyászati vizsgálatára. Sokat kell várakozni, az orvos nem lesz elég kedves, nem mered majd elmondani panaszaidat, fájdalmas lesz a vizsgálat. Hidd el ezek a félelmek legtöbbször alaptalanok! A vizsgálat lehet kissé kellemetlen, de mindent megteszünk majd, hogy ezt feledtessük Veled, s igyekszünk kérdéseidre legjobb tudásunk szerint válaszolni.

Az időben elvégzett nőgyógyászati vizsgálat sok további kellemetlenséget előzhet meg. A megfelelően korán elkezdett kezelés eredményezhet sikeres gyógyulást, s a vizsgálat olyan elváltozást is felfedhet, ami csak a későbbiekben okozna problémát. Mindenképpen szükséged van nőgyógyászati vizsgálatra, ha már volt szexuális kapcsolatod, vagy bármilyen nemi szervet érintő panaszod van. Az ellenőrző vizsgálatot panaszmentes esetben évente javasoljuk megismételni.

A nőgyógyásznál történő megjelenés nem jelent minden esetben automatikusan nőgyógyászati vizsgálatot is. A menstruációs vérzés bizonyos rendellenességei esetén elegendő lehet részletes megbeszélés, a vizsgálat bizonyos esetekben kiváltható a teljesen fájdalmatlan ultrahang eljárással. A NAP Rendelőben speciálisan felkészült orvosok dolgoznak, akiknek nagy gyakorlata van a serdülőkorúak problémáinak kezelésében. Segíthet félelmeid leküzdésében, ha előtte beszélgetsz édesanyáddal, vagy olyan barátnőddel, aki járt már nőgyógyásznál. Biztosítunk róla, az itt elhangzottakról tőlünk senki sem szerezhet tudomást. Számíthatsz titoktartásunkra, csakis Rajtad múlik, kivel osztod meg problémáidat. Kérdéseidet célszerű már otthon egy papírra feljegyezni, így biztosan nem felejted el őket.

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezned, természetesen – ha panaszod van, bármikor felkeresheted orvosodat. A szokásos tisztálkodáson kívül speciális teendőd nincs. Ne használj a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhatsz panaszaidról. Kérdéseket teszünk majd fel Neked: tudni szeretnénk az utolsó menzeszed időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket. Számolj be panaszaidról: jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről. Egy jól vezetett menzesznaptár mellett biztosan nem okoznak gondot a válaszok. Tudni szeretnénk majd szexuális kapcsolatodról, erre bizonyos betegségek kizárása, illetve a fogamzásgátlási tanácsok miatt van szükség. A családodban korábban előfordult megbetegedések ismerete befolyásolhatja a kezelést, meghatározhat egyéb szükséges vizsgálatokat. Minden elhangzott információt bizalmasan kezelünk majd, aggodalomra nincs okod.

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. Ehhez egy fülkében deréktól lefelé le kell majd vetkőznöd. Az alsóneműt és ha nadrágot viselsz, azt le kell venned, szoknyád és cipőd maradhat rajtad, válassz ennek megfelelően öltözéket. Vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használunk, ezen kell fekve, térdedet behajlítva elhelyezkedned. Az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzetet megtalálnod. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. Az eszköz bevezetése lehet kissé kellemetlen, de fájdalmat semmiképpen nem érzel majd. Az eszköz alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Az ezen keresztül megjelenő képet a mi rendelőnkben egy monitoron TE is láthatod. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a rákszűrés elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet veszünk a méhszáj külső és belső felszínéről. A kenetet az asszisztensnő egy kis üveglapra keni, amit később a laboratóriumban mikroszkóp alatt értékelnek. A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük majd. Ha nem volt még szexuális kapcsolatod, a vizsgálatot ennek megfelelően módosítjuk, sérüléstől nem kell tartanod. Amennyiben semmilyen kóros eltérést nem találunk, úgy a vizsgálat az emlők megtekintésével lezárul, ha szükségesnek látszik, vagy panaszaid indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.

Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a fogamzásgátló módszer kiválasztására. Bármilyen kérdésed merül fel a vizsgálat kapcsán, azt tedd fel bátran! Nyugodtan érdeklődj bármilyen, akár nőgyógyászathoz nem szorosan kötődő témáról. Igyekszünk majd legjobb tudásunk szerint válaszolni és segíteni.

A nőgyógyászati vizsgálatot panaszmentes esetben is indokolt évente egyszer, orvosod tanácsa alapján esetleg gyakrabban megismételni. Panaszok jelentkezése esetén természetesen soron kívül jelentkezz nőgyógyászodnál!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen