HPV diagnosztika és védőoltás

Bizonyára Ön is hallott már arról, hogy a rosszindulatú betegségek kialakulásában különböző tényezők játszhatnak szerepet. Jól ismert például a dohányzás és a tüdőrák összefüggése. Az elmúlt évtizedben nagyszámú adat bizonyította a méhszáj rosszindulatú betegségének és egy vírusnak – Humán Papilloma Vírusnak (HPV) – a kapcsolatát. A Humán Papilloma Vírus szexuális kapcsolat útján terjedő kórokozó, mely a méhszáj sejtjeiben megtelepedve hosszabb idő alatt különböző elváltozások kialakulásában játszhat szerepet. A HPV tulajdonképpen több, különböző típusú vírus gyűjtőneve: egyesek szemölcsös növedék (condyloma) kialakulásáért felelősek, mások a méhnyak sejtjeinek kóros elváltozását okozzák. E típusok kezdetben megváltoztatják a sejtek alakját, a sejtmag megjelenését, a folyamat fokozatosan súlyosbodva a méhnyak rosszindulatú daganatának kialakulásához vezethet. A magas kockázatú vírusok közül legfontosabbak a HPV 16 és 18 törzsek. Az átmeneti HPV fertőzésnek nincs rosszindulatú folyamatot generáló hatása és a szervezet saját immunrendszere jó eséllyel képes elpusztítani a vírusokat. Különösen fiatal, jó immunrendszerű szervezet képes erre, s fél-egy év alatt eliminálja a fertőzést, a páciens HPV negatívvá válik. A folyamat elősegíthető az immunrendszert erősítő készítmények alkalmazásával. Szerencsére tartós fertőzés esetén is a rosszindulatú folyamat kialakulása általában éveket vesz igénybe, és a kezdődő elváltozások rendszeres méhnyakrákszűréssel felismerhetők, kezelhetők.

Amennyiben Önnél a méhszáj nagyítóval történt megtekintése (kolposzkópia), illetve a cytológia eredménye nem teljesen megnyugtató, indokolt a HPV tesztet elvégezni. Ez igazolja, vagy kizárja a vírusok jelenlétét, így segít a további teendők meghatározásában. A teszt nemcsak a vírusfertőzés tényét bizonyítja, de képes a HPV törzs azonosítására is. Ennek ismeretében orvosával közösen döntenek majd a további tennivalókról. Ez az eltérés súlyosságától, életkorától, a jelenlévő törzs típusától függően lehet gyakoribb ellenőrzés, különböző módszerekkel végzett szövettani vizsgálat.
Mivel a kialakult HPV fertőzés hatásos kezelésére jelenleg nincs lehetőségünk, már létrejött szöveti eltérések esetén az egyetlen lehetséges terápia a kóros szövetrészek, súlyosabb esetben szerv eltávolítása. Így nyilvánvalóan igazán eredményes csak a vírusfertőzés megelőzése lehet. Szerencsére Magyarországon is hozzáférhető a méhnyakrák elleni védőoltás, mely hatásos védelmet nyújt. Az oltás nem fertőző, HPV-szerű részecskéket tartalmaz, ami kiváltja a szervezet immunválaszát. A HPV fertőzés elleni védőoltást a szexuális élet kezdete előtt tizenévesekben alkalmazva közel 100%-os biztonsággal megelőzhető a HPV 16-os és 18-as típusával összefüggő méhszájrák kialakulása. Az alkalmazott védőoltás –a két készítménynél eltérő mértékben- jó hatásfokkal védhet az egyéb, hasonló szerkezetű, ritkábban előforduló HPV törzsek ellen is. Ugyancsak indokolt lehet a férfiak HPV elleni védőoltása, nemcsak azért mert a férfiakban is kialakulhatnak elváltozások, hanem mert a HPV pozitív férfiak fertőzésveszélyt jelentenek a nőkre. A védőoltás a már kialakult HPV fertőzés lefolyását nem befolyásolja, azt nem gyógyítja. Bár az oltás ideális időpontja az első szexuális kapcsolat előtti életkor, felnőtt, szexuálisan aktív nők esetében is csökkenti a méhszájrák kialakulásának esélyét.

A NAP Rendelőben mind a rákszűrésre, mind a HPV diagnosztika elvégzésére lehetőség van. Természetesen vállaljuk a HPV elleni immunizációt, a védőoltás beadását is. Orvosaink a méhnyakrák prevenció, a HPV infekció és a HPV védőoltás országosan elismert szakemberei, számos hazai és nemzetközi kongresszus meghívott előadói. Biztos lehet benne, hogy kérdéseire szakmailag megalapozott válaszokat kap, korszerű ellátásban lesz része.

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen