Meddőségi kivizsgálás és kezelés

Napjainkban Magyarországon 25%-ot is eléri a meddő párok aránya. Nem véletlen, hogy párokról beszélünk, hiszen a fogamzási, meddőségi gond minden esetben két embert érintő probléma. Terhesség létrejöttéhez sok más egyéb feltételen kívül alapvetően három tényező megléte szükséges: peteérés, megfelelő számú és minőségű spermium, valamint átjárható petevezető. Mivel egy tüszőrepedés alkalmával kb. 20 % valószínűsége annak, hogy a spermium megtermékenyítse a kiszabadult petesejtet, problémamentes esetben is szükség van 4-5 menstruációs ciklusra terhesség létrejöttéhez. A World Health Organisation (WHO) meghatározása szerint egy év védekezés nélküli, rendszeres szexuális élet melletti eredménytelenséget követően beszélhetünk meddőségről.

A meddőség okainak keresésekor nagyon fontos, hogy párokról beszéljünk, tehát elkerülhetetlen mindkét fél teljes kivizsgálása, hiszen a leletek, majd a helyes diagnózis segít abban, hogy célzottan és hatékonyan tudjunk Önöknek segíteni.

Milyen vizsgálatok lehetnek szükségesek a meddőség okainak tisztázására?
A nők kivizsgálását a kevésbé megterhelő diagnosztikai módszerekkel szoktuk kezdeni: az első lépések megegyeznek a szokásos nőgyógyászati vizsgálatokkal. Az anamnézis felvételét követi a leletek áttekintése, rutin nőgyógyászati és ultrahang vizsgálat, rákszűrés, majd konzultáció. Amennyiben szükséges, mikrobiológiai vizsgálatokat is célszerű végezni. Gyakran már ezek eredményeként fény derül a meddőség okára, és kezelés után hamar be is következik a várt terhesség. Előfordul azonban, hogy ezek az alapvizsgálatok nem vezetnek eredményre, ekkor kerülhet sor vérvételekre a hormonális háttér tisztázása céljából: ciklusdiagnosztika, endokrinológiai kivizsgálás.
Amennyiben az elvégzett vizsgálatok eltérést nem igazolnak, tervezhetőek a kisebb megterheléssel járó beavatkozások. Ezek leginkább a kürt átjárhatóságának megítélésére irányulnak: a kürtök átjárhatósági vizsgálata ultrahang segítségével (SonoHSG), vagy az altatást nem igénylő méhüregi vizsgálat (office hysteroscopia). Egyéb leletektől, előzményi adatoktól, életkortól függően javasoljuk a hastükrözést (laparoscopia). Ennek során ítélhetők meg legbiztosabban a női kismedencei szervek és a petevezetők állapota.

A férfiak kivizsgálása ezzel párhuzamosan a kivizsgálás kezdeti szakaszában történik: az ondó vizsgálata a spermiumok számának, életképességének, mozgásának megítélésére, ami a nemi szervek vizsgálatával (urológiai vizsgálat) folytatódik. Az eredmények alapján kiegészítésként a párnál immunológiai, vagy genetikai vizsgálatokat is célszerű végezni. Megbízható szakember felkeresésében tudunk Önöknek segíteni.

Keresse bátran rendelőnket, segítségére leszünk a probléma eredetének tisztázásában, és a legmegfelelőbb diagnosztikus és kezelési mód kiválasztásában.

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen