LEEP

Amennyiben Önnél a nőgyógyászati rákszűrés cytológiai eredménye és a kolposzkópos kép nem megnyugtató, további tennivalónk van. Ilyen esetekben általában elvégezzük a Human Papilloma Vírus kimutatását a méhnyak területéről vett mintából. Ennek pozitivitása esetén a további súlyosabb elváltozások megelőzése és a pontos diagnózis felállítása céljából szövettani vizsgálat elvégzését javasoljuk. A beavatkozás során elektromos kacs segítségével a méhszájból körülbelül ujjbegynyi szövetrészletet távolítunk el, melyet akkreditált pathológiai laborban vizsgálnak meg. A beavatkozás elnevezése LEEP – ami a „méhszájból elektromos hurokkal végzett kimetszés” angol fordításának rövidítése. A módszer előnye a hagyományos méhszájműtéttel szemben, hogy nem károsítja a méhnyak funkcióját, ezáltal nem befolyásolja az esetleges későbbi terhességek kimenetelét, kisebb megterheléssel jár, munkahelyéről egy napot sem kell hiányoznia. Természetesen a LEEP nem helyettesíti minden esetben a klasszikus méhszájműtétet, és a szövettani eredmény alapján esetleg szükségessé válhat nagyobb terület eltávolítása is.

A műtét jellegénél fogva minimális kellemetlenséggel, illetve fájdalommal jár, de ezt is igyekszünk csökkenteni, így a beavatkozást helyi érzéstelenítésben, a fogászatban is használatos Lidocain segítségével végezzük. A kimetszés után jelentkező esetleges vérzést csillapítjuk, és Ön rövid megfigyelés után otthonába távozhat. Minimális barnás vérezgetés ezt követően 12-24 óráig jelentkezhet és nem tekinthető kórosnak. Amennyiben ennél bővebb utóvérzést, vagy egyéb kellemetlenséget tapasztal, kérjük jelezze! Kezelőorvosa a műtét utáni éjszaka mobiltelefonon folyamatosan elérhető.

A szövettani eredmény néhány napon, de legkésőbb egy héten belül elkészül, ennek alapján tudjuk az esetleges további teendőket meghatározni. A szövettani elváltozás alapján rendszeres ellenőrzést, gyógyszeres kezelést, esetleg egyéb műtéti beavatkozást javasolhatunk.

A műtét napján reggelizhet, azonban a déli óráktól kezdve se folyadékot, se szilárd táplálékot ne fogyasszon! Műtét előtt kérjük, töltse ki a mellékelt kérdőívet, írja alá a beleegyező nyilatkozatot. Természetesen bármilyen felmerülő kérdésére örömmel válaszolunk.

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen