Nőgyógyászati fertőzések diagnosztikája, kezelése

A hüvely a szervezet védekező rendszerének fontos része, a felszálló nőgyógyászati fertőzések megelőzésében kiemelt szerepe van. Bizonyos mennyiségű váladék élettani állapotban is található a hüvelyben. Ez a hüvelybemenetbe nyíló mirigyek váladékából, a méhszájban elhelyezkedő nyák egy részéből, a leváló sejtekből áll össze. Így teljesen váladékmentes hüvelyről nem beszélhetünk, arra törekedni felesleges, a száraz nyálkahártya egyébként önmagában is fájdalmat okozna.

A hüvely emellett nem steril szerv, akárcsak a szájüregben itt is számos mikroorganizmus, baktérium található. Élettani esetben ezek a mikroorganizmusok békés egyensúlyban vannak, s biztosítják a hüvely normál flóráját. A hüvelyben normál körülmények között található mikroorganizmusok közül legfontosabbak a Lactobacillusok. Ezek a pálcika alakú, tejsavtermelő baktériumok biztosítják a hüvely normál, savas pH értékét, s szerepet játszanak a hüvelyi fertőzések elleni védekezésben is.

A rendellenes mennyiségű és minőségű hüvelyi váladékozás a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati probléma. Egyes esetekben csupán a hüvely normál flórája változik meg, bővebb váladékozást, panaszokat okozva. Ezekben az esetekben nem találunk olyan mikroorganizmust a hüvelyben, ami egészséges nőknél ne lenne jelen, csupán azok száma, egymáshoz viszonyított aránya változik meg. A kórkép kialakulását sem előzi meg szexuális kapcsolat, illetve ha igen, azzal nem áll feltétlen összefüggésben. Ilyen esetekben előtérben áll a hüvely, esetleg a hüvelybemenet gyulladása.

A panaszok hátterében leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel járó gombás hüvelygyulladás áll. Gomba egyébként a normál flórában, panaszmentes nők hüvelyében is jelen lehet, s pontosan nem tisztázott, mitől alakul ki kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés. Bizonyos hajlamosító tényezők ismertek: előzetes antibiotikum kezelés, terhesség, cukorbetegség, az immunrendszer betegségei. Egyes nőknél a fogamzásgátló tabletta szedése mellett gyakrabban jelentkeznek hasonló tünetek, másoknál éppen a tabletta szedése mellett szűnnek meg a korábban rendszeres panaszok. Az akut megbetegedés szájon át szedett gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kezeléssel jól gyógyítható, a visszatérő gombás fertőzés kezelése azonban sokszor gondot okoz. Ilyenkor az ismételt gyógyszerelés mellett mindig gondolnunk kell a fent említett rizikófaktorok kizárására is.

A hüvelyi váladékozás másik formájában bakteriális hüvelygyulladásról (bakteriális vaginosis) van szó. Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett békés egyensúly borul fel: a korábban kis számban található baktériumok túlnövik a fontos szerepet játszó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, fehéres, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik. Nőgyógyászati vizsgálattal a kórkép könnyen diagnosztizálható, jól kezelhető. A gyógyszerek alkalmazása mellett segíthet a hüvelyi pH korrekciója, savas vegyhatású hüvelyöblítőkkel.

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának, s típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át a partnerből, komoly bajt okozva. A megnövekedett mennyiségű hüvelyváladék ilyenkor általában a méhszáj gyulladásából (cervicitis) származik. Sokszor kevésbé kellemetlen tüneteket okoz mint a hüvelygyulladás, holott annál sokkal veszélyesebb kórkép. Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható, az okozott kórkép nem feltétlenül lokalizálódik a nemi szervekre: szexuális úton átvihető például a fertőző májgyulladás (hepatitis) kórokozója, ami elsősorban a májat, illetve az AIDS vírusa, ami az immunrendszer általános gyengítése révén az egész szervezetet érinti.

A leggyakoribb szexuális úton átvihető fertőzésekről (Chlamydia trachomatis, Human Papilloma Virus ) elolvashatja részletes tájékoztatónkat.

Hogyan védekezhetünk a szexuális úton átvihető fertőzések ellen?
Lehetőség szerint kerülje a gyakori partnerváltást, az új, ismeretlen, alkalmi szexuális partnert! Ha mégis ilyen kapcsolata adódik, mindig használjanak gumióvszert!
Bármilyen szokatlan tünet esetén forduljon nőgyógyászához!

A szexuális úton terjedő fertőzések –ha már megelőzésük nem sikerült- általában jól gyógyíthatók. A kezelést azonban mielőbb el kell kezdeni: a késlekedés súlyos kórképek kialakulásához, meddőséghez vezethet.

Különösen az alábbi tünetek jelentkezése estén indokolt soron kívüli vizsgálat:
A hüvelybemenet környékén kiütések, szemölcsök
Szokatlan színű, szagú, mennyiségű hüvelyváladék
Égő, kellemetlen érzéssel járó vizelés
Fájdalom szeretkezés közben
Duzzanat a nemi szervek, vagy a lágyéki nyirokcsomók környékén

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen