Nőgyógyászati szűrővizsgálatok, egyénre szabott méhnyakrák szűrés

Szánjon rá időt!
A nők többsége általában aggódva gondol a nőgyógyászati vizsgálatra. Sokszor ez korábbi kedvezőtlen tapasztalatokon alapul (hosszas várakozás, nem megfelelő körülmények, az orvos hozzáállása, fájdalmas vizsgálat). Bár a vizsgálat lehet kissé kellemetlen, hisszük, hogy a rossz élmények nem feltétlen velejárói a nőgyógyászati vizsgálatnak. A NAP Rendelőben mindent elkövetünk a negatív élmények elkerülésére: felkészült orvosaink előjegyzés alapján rövid várakozási idővel dolgoznak, az otthonosan berendezett rendelőben a félelemérzet kimutathatóan csökken, az öltözőfülke és a vizsgálóasztal közelsége, az egyszer használatos, előmelegített eszközök mind az Ön kényelmét szolgálják.

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezni, természetesen – ha panasza van, bármikor felkeresheti orvosát. A szokásos tisztálkodáson kívül vizsgálat előtt speciális teendője nincs. Ne használjon a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhat panaszairól. Kérdéseket teszünk majd fel: tudni szeretnénk az utolsó menzesz időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket. Már ekkor számoljon be panaszairól: jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről. Egy jól vezetett menzesznaptár mellett biztosan nem okoznak gondot a válaszok

A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. Vizsgálathoz egy speciálisan kialakított nőgyógyászati vizsgálóasztalt használunk, az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzet megtalálásában. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. A hüvelytükör alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Az ezen keresztül megjelenő képet a NAP Rendelőben egy monitoron Ön is láthatja. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a szűrővizsgálat elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet veszünk a méhszáj külső és belső felszínéről. A méhnyak rákszűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatóak. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük majd. Ha szükségesnek látszik, vagy panaszai indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.

Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a gyógyszeres kezelés kiválasztására. Bármilyen kérdése merül fel a vizsgálat kapcsán, azt bátran tegye fel! Igyekszünk majd legjobb tudásunk szerint válaszolni és segíteni. Így megnyugodva hagyhatja el rendelőnket.

A rákszűrés eredményéért általában két hét múlva tud telefonon vagy emailben érdeklődni. Amennyiben sem vizsgálatnál, sem a rákszűrés eredményében nem találunk eltérést, elegendő egy év múlva kontrollvizsgálaton megjelennie. Esetleges eltérés esetén a teendőket közösen megbeszéljük. 

 

EGYÉNRE SZABOTT NŐGYÓGYÁSZATI MÉHNYAKRÁK SZŰRÉS 

A hagyományos nőgyógyászati cytológiai kenetvétel ma is általánosan elfogadott a méhnyak rákmegelőző állapotainak szűrésére, de ma már nem minden szempontból felel meg a szűrésekkel szemben támasztott követelményeknek. Különösen igaz ez 35 év feletti pácienseknél. A NAP Rendelőben hazánkban az elsők között állítottuk össze a nemzetközileg legkorszerűbbnek számító méhnyakrák szűrési vizsgálatsort, ugyancsak az elsők között tettük elérhetővé a legnagyobb biztonságot nyújtó CervicLife szűrést.  A kínálatban szereplő szűrések közül mindenki életkorának, igényeinek megfelelően tudja kiválasztani a számára alkalmasnak ítélt vizsgálatot. A választáshoz igyekszünk az alábbiakban segítséget nyújtani, összefoglalva az egyes szűrésekről a legfontosabb tudnivalókat.

 

Cytológiai szűrés (sejtkenet vizsgálat)

Tartalmazza a méhszájról vett kenetben található sejtek alaki vizsgálatát mikroszkóp alatt. A rendelőnkben levett kenetet minden esetben akkreditált cytológiai laborban értékelik nagy gyakorlattal rendelkező cytológusok. A sejtekben felismerhető a HPV fertőzésre utaló jel, illetve egyéb kóros alaki eltérés. Rendelőnkben a kenetvizsgálatot kiegészíti a méhnyak felszínének nagyítóval történő megtekintése, az úgynevezett kolposzkópos vizsgálat. Ez minden továbbiakban ismertetett szűrés kapcsán is elvégzésre kerül.

Amennyiben Ön még nem múlt el 35 éves, korábbiakban nem volt a méhszájon eltérés, vagy kóros cytológiai lelet, úgy évente ismételve ez a szűrés megfelelő biztonságot nyújt. Ha a kenetben eltérés látható, úgy a továbbiak eldöntésére kiegészítő vizsgálatokat (HPV meghatározás, CINtec vizsgálat) javaslunk. Amennyiben Ön egy lépésben szeretne megbízható, végleges eredményhez jutni, úgy a CervicLife teszt elvégzése tudja ezt biztosítani.

 

HPV (Humán Papilloma Vírus) szűrés

Ma már egyértelműen igazolt, hogy a méhnyakrák kialakulásának hátterében csaknem minden esetben tartósan fennálló, magas kockázatú HPV fertőzés áll. Fiataloknál a HPV fertőzés gyakori, de a szervezet saját immunrendszere a fertőzést 70% os biztonsággal egy éven belül leküzdi. Ez alapján a HPV fertőzés kimutatása, mint elsődleges szűrőmódszer ebben az életkorban nem működik hatékonyan.

A HPV fertőzés 35 éves életkor fölött már ritkább, ugyanakkor az immunrendszer kevésbé hatékony a fertőzés leküzdésében, így fennáll a tartós fertőzés lehetősége. Emiatt 35 év feletti életkorban a magas kockázatú HPV törzsek kimutatása megbízhatóan alkalmazható elsődleges szűrésként. A negatív magas kockázatú HPV eredmény nagy biztonsággal zárja ki rákmegelőző állapot meglétét, így további tennivalója nincs. Pozitív esetben kiegészítő vizsgálatokat javaslunk. Ha Ön szeretné elkerülni az emiatti izgalmat, az ismételt vizsgálatot, úgy egy lépésben juthat eredményhez a CervicLife teszt elvégzésével.

 

Kiegészítő CINtec vizsgálat

A cytológiai kenetből származó sejtek molekuláris elemzése, melynek során két fehérje vizsgálata történik. Amennyiben a két fehérje egyszerre kimutatható a sejtekben, az nem megfelelően kontrollált sejtszaporodásra utal. Ez komolyan felveti rákmegelőző állapot lehetőségét, így szövettani vizsgálat, az érintett terület kimetszése indokolt.

A CINtec vizsgálat kiegészítésként kérhető, amennyiben a cytológiai kenetben eltérés látható, vagy magas kockázatú HPV fertőzés igazolható. Amennyiben a CINtec vizsgálat negatív, úgy beavatkozásra aktuálisan nincs szükség, várakozás megengedhető.

A CINtec vizsgálatot a CervicLife szűrés alapvetően tartalmazza, így egy lépésben juthatunk végleges, megbízható eredményhez.  

 

CervicLife szűrés

Jelenleg a világon elérhető legkorszerűbb, legnagyobb biztonságot nyújtó szűrés. Egyedülállóan komplex méhnyakrákszűrés, amely egy lépésben kínál végleges eredményt. Nagy biztonsága mellett előnye, hogy semmilyen kiegészítő vizsgálatra nincs szükség: negatív eredménye mellett szűrés kapcsán legalább 2 évig nincs további tennivalója. Pozitív eredmény alapján biztonsággal megmondható, mikor szükséges ellenőrző vizsgálatra jelentkeznie, illetve szükséges-e esetleg beavatkozás (szövettani vizsgálat). Három egymást kiegészítő tesztből áll:

1, tartalmazza a DNS vizsgálaton alapuló magas kockázatú HPV kimutatást

2, ugyancsak része a sejtkenet mikroszkópos vizsgálata

Amennyiben mindkét vizsgálat negatív (a mintában nem mutatható ki magas kockázatú HPV, illetve a sejtekben alaki eltérés), úgy Önnek legalább 2 évig további tennivalója biztosan nincs.

Amennyiben az első két teszt bármelyike pozitív, úgy automatikusan elvégzésre kerül a

3, kiegészítő CINtec Plus teszt a méhnyak sejtjeinek molekuláris vizsgálatára, a rákmegelőző állapot kimutatására.

A részeredmények eltérése esetén egyértelműen meghatározható a további ellenőrzések, beavatkozások  menete.

Amennyiben Ön elmúlt 35 éves, első választandó tesztként ajánlható, mint legmegbízhatóbb méhnyakrákszűrési teszt.     

 

Mit jelentenek a nőgyógyászati leletek?

CITOLÓGIAI EREDMÉNYEK

1.1 Mit találunk a rákszűrési leleten?
A régi rendszer szerint korábban P0-P5 között értékeltük a kenetet, újabban viszont a Bethesda-módszert használjuk.

(A P-rendszert vagy más néven Papanicolau rendszert az 1920-as évektől használták Magyarországon. Hátránya, hogy nem elég informatív. 1988-ban kialakították a Bethesda-rendszert, ennek a 2001-es módosítását használjuk ma is. A Bethesda-rendszer sokkal rugalmasabb és informatívabb, részletesebb információkat ad a méhnyak elváltozásokról.)

1.2 Értékelés a Papanicolau besorolás szerint:

P0 = a kenet nem értékelhető, vlami hiba történhetett a vizsgálat, vagy az értékelés kapcsán (eltört a tárgylemez) ezért újabb vizsgálat szükséges.
P1 = negatív; normális sejtek
P2 = negatív; normális sejtek, minimális, teendőt általában nem igénylő gyulladásos jelekkel (ez a leggyakoribb eredmény!)
P3 = Gyulladás van vagy rákmegelőző állapot gyanúja áll fenn. A vizsgálat ismétlése illetve HPV szűrés javasolt. Egy P3-as lelet még önmagában nem indokol műtétet, de szoros orvosi megfigyelés és kontroll szükséges!
P4 = Rákmegelő állapot vagy korai rák gyanúja áll fenn. – A gyanú kizárására, vagy megerősítésére HPV szűrés és az esetek döntő többségében szövettani vizsgálat indokolt ilyen esetben.
P5 = Daganatos sejtek jelenléte mutatható ki. Szövettani vizsgálat mindenképpen indokolt.

1.3 Értékelés a Bethesda-rendszer szerint:

A Bethesda besorolás azt mutatja meg, hogy milyen eredetű (laphám vagy mirigyhám) és milyen fokú (enyhe vagy súlyos) rendellenességéről van szó.

A méhnyakráknak két fő típusa van:
85-90%-uk laphámrák, ami hosszú évek alatt alakul ki és jól szűrhető.
10-15%-uk mirigyrák, ami akár másfél-két év alatt kialakulhat, magasan a méhnyakcsatornában, helyezkedik el, ezért nehezen szűrhető

A kóros leletek osztályozása:

ASCUS – bizonytalanul megígélhető kóros laphámsejtek
SIL – laphámbeli elváltozások, ezen belül
LSIL – enyhén atípusos sejtek
HSIL – súlyosan atípusos sejtek

AGC – kóros mirigyhámsejtek
AIS (adenocarcinoma in situ) – hámbeli mirigyrák gyanúja

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen