Nőgyógyászati ultrahang diagnosztika

A nőgyógyászatban a leggyakrabban használt kiegészítő diagnosztikus vizsgálat az ultrahang (UH). Nemritkán (pld. kislányoknál) első diagnosztikus vizsgálóeljárásként is használható, de mivel fájdalmatlan, a vizsgálóágy melletti készülékkel könnyen, gyorsan kivitelezhető és sugárterheléssel nem jár, minden életkorban gyakran elvégezzük. Értékes kiegészítő információt adhat és fontos szerepe van a fejlődési rendellenességek kimutatásában, a petefészek ciszta, a méh mióma, a kismedencei szervek rosszindulatú daganatainak felismerésében, az elváltozások nyomon követésében. A korszerű ultrahang  készülékek birtokában  nőgyógyászatban az egyéb képalkotó eljárásokat (CT, MRI)  jóval ritkábban kell igénybe vennünk.  Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot két módon végzünk: hason keresztül telt hólyag mellett tudjuk megtekinteni és értékelni a kismedencei szerveket. Ekkor fontos, hogy vizsgálat előtt bőven fogyasszon folyadékot.  Még megbízhatóbb és több információt ad a hüvelyi ultrahang, amikor a vizsgálófejet a vizsgálandó szerv közvetlen közelébe, a hüvelybe vezetve részletgazdag, jobban értékelhető képet nyerünk. Hüvelyi ultrahang  vizsgálatnál a telt hólyag inkább zavaró, így vizsgálat előtt célszerű kiürítenie.

A látott képet fotón kinyomtatva és a számítógépen is tárolni tudjuk, lehetőséget biztosítva a későbbi összehasonlító vizsgálatra, szükség esetén konzultációra.

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen