Változókori panaszok kezelése

A női változókor, más néven klimaktérium egy 10-15 éves periódus, mely magába foglalja az utolsó havi vérzés (menopauza) időpontját, valamint az azt megelőző, és az azt követő időszakot is. Bár önmagában a klimaktérium nem betegség, mégis célszerű szót ejteni róla, mert ez idő alatt olyan hormonális változások sora következik be, amelyek számos kellemetlen tünettel járhatnak, sőt egyes betegségek kockázatát fokozhatják.
A női változókor bekövetkezhet természetesen, amikor a petefészkek az életkor előrehaladtával lassan kimerülnek, nem következik be peteérés, de kialakulhat külső tényezők hatására műtét (petefészkek eltávolítása) után, vagy rosszindulatú folyamatok kezelése során (sugárterápia) is. Minden esetben elsősorban a kialakuló ösztrogénhiány okozhat problémát.
A klimaktériumnak három fázisa különíthető el, melyek a hormonális háttér, a tünetek és a lehetséges szövődmények tekintetében is jelentősen eltérnek egymástól. Menopauzának az utolsó havi vérzést tekintjük. Diagnózisa értelemszerűen csak utólag állítható fel, hiszen nem tudható, melyik lesz az utolsó vérzés.

Premenopauza: az utolsó havivérzést megelőző szakaszt a tüszőrepedés fokozatos elmaradása és a sárgatesthormon hiánya jellemzi, melynek legfőbb tünetei a vérzészavarok. Előfordulhat tartós vérzéskimaradás (amenorrhoea), melyet erős, tartós, fájdalmas, alvadékos vérzések követhetnek.

Perimenopauza: a menopauza körüli pár éves időszak, melyre a minimális progeszteron-termelés és a csökkenő ösztrogén-termelés a jellemző. A változókor legjellemzőbb tünetei (a hőhullámok és az izzadás), valamint esetleges pszichés problémái (szorongás, depresszió, önértékelési zavarok, érzelmi labilitás, stb.) a csökkenő ösztrogén-termelés rovására írhatóak.

Posztmenopauza: az utolsó vérzést követő időszak, ekkor már mind az ösztrogén-, mind a progeszteron-termelés minimális. A klinikai képet az ösztrogénhiány szövődményeinek (érelmeszesedés miatti koszorúér-betegségek, csontritkulás miatti esetleges törések, késői típusú cukorbetegség, vizelet-visszatartási nehézség) tünetei uralják.

A változó kor diagnózisának felállításához általában nincs szükségünk laboratóriumi tesztekre, de kétség esetén az ösztrogén és a progeszteron termelésének csökkenése a vérből jól kimutatható. Ugyanakkor a szabályozó hormonok (FSH és LH), mintegy a hormonhiány kompenzálására, extrém mennyiségben termelődnek.

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen