A fájdalmas havi vérzés: dysmenorrhoea

A belső női nemi szervek közül a méh legbelső rétege a méhnyálkahártya, amely hormonális hatásra minden ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd vérzés kíséretében lelökődik. A ciklus hossza felnőtt nőknél általában 28 nap, így a méhnyálkahártya lelökődése is 28 naponta következik be. A menstruációs ciklussal együtt járó hormonális változások okozhatnak enyhe kellemetlenséget: emlőfeszülés, teltségérzés, fáradékonyság, ingerültség, időnként fejfájás, azonban ezek az életmódot, aktivitást nem befolyásolják. A menzesz körüli időszakban azonban kifejezett panaszok is jelentkezhetnek, amelyek akár a normál napi teendők elvégzését is akadályozhatják, iskolai hiányzáshoz, munkaképtelenséghez vezethetnek.

Fájdalmas havivérzésről (dysmenorrhoea) beszélünk, ha a menstruációt kifejezett alhasi fájdalom, görcsök kísérik A menzesz előtti napok tünetmentesek, a fájdalom a menstruáció alatt jelentkezik, az első egy-két napban igen kifejezetten. Igen gyakori kórképről van szó: felmérésünk szerint a nők 70-80%-a ítéli fájdalmasnak havi vérzését, azonban sajnos csak kis hányaduk fordul orvoshoz a tünetek miatt, holott megfelelő gyógyszeres kezeléssel többségük tünetmentessé tehető lenne. A fiatalkorban jelentkező fájdalmas havivérzés hátterében szervi elváltozás általában nem áll, ezek az esetek gyógyszeres kezelésre jól reagálnak. Enyhébb esetekben rendszeres testmozgástól is eredmény várható, míg a házipatikában található szerek lehetnek a gyógyszeres kezelés első lépései, azonban sokszor nem megfelelőek, így célszerű felkeresnie nőgyógyászát, aki segítségére lesz a kellemetlen tünetek megszüntetésében. A gyógyszeres kezelés számos formája rendelkezésünkre áll. Amennyiben a panaszok mellett rendszeres szexuális kapcsolat áll fenn, és a fogamzásgátlás is megoldandó, a hormonális fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújtanak védelmet, de a fájdalmas menstruációs görcsöket is csökkentik.

A felnőttkorban jelentkező fájdalmas havivérzés hátterében szervi elváltozás is állhat, így ilyen esetekben mindenkor indokolt a részletes nőgyógyászati vizsgálat. A panaszokat nemritkán endometriosis okozza (a kórképről részletes ismertetőt talál honlapunkon).

A fájdalmas havivérzést el kell különítenünk a menzeszhez kapcsolódó másik tünetegyüttestől, a vérzés előtti napokban jelentkező prémenstruális feszültségtől. A prémenstruális kifejezés a tünetetek jelentkezésének időpontját jelöli: a panaszok a menzeszt megelőző időszakban a legkifejezettebbek, a vérzés jelentkezésekor csökkenek. A feszültség kifejezés a vezető tünetekre utal: ingerlékenység, szorongás, félelem. Fiatal életkorban jóval ritkább, mint a fájdalmas havi vérzés, de a tünetek ismerete segíthet felismerésében. Kezelése ugyanakkor kevésbé egyszerű, sokszor több készítményt kell kipróbálnunk.

Mindkét kórkép hátterének tisztázásában szívesen nyújtunk segítséget, szükség esetén gyógyszeres kezelést: forduljanak hozzánk bizalommal.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen