Chlamydia trachomatis

A leggyakoribb szexuális úton átvihető fertőzés sajnos még napjainkban sem kap megfelelő figyelmet, holott jelentősége éppen a fiatalok között rendkívüli. A Chlamydia trachomatis egy apró, a gazdasejteken belül szaporodó baktérium, ami első lépésben a méhszáj gyulladását okozza, de felfelé terjedve kismedencei gyulladást, majd a petevezetőt károsítva meddőséget eredményezhet.
Szexuális úton terjed, ugyanakkor nemcsak a fertőző fiú partner, de a megfertőzött lány is eleinte tünetmentes maradhat. Jelentkezhet bővebb, gennyes hüvelyváladék, de a baktérium ennek hiányában is megtelepedhet a nemi szervek nyálkahártyáján, s ha a petevezetőt is eléri, úgy annak elzáródását okozva meddőséget eredményez. Amennyiben a lezáródás nem teljes, úgy a petesejt és hímivarsejt találkozása létrejöhet, de a megtermékenyített petesejt továbbítása akadályozott lesz, s méhen kívüli terhesség következhet be. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt nem jut el a méh üregébe, a petevezetőben marad, s itt ágyazódik be. Itt azonban a beágyazódás feltételei nem adottak, a petevezető megsérül, s akár életet veszélyeztető vérzés is kialakulhat. Nem ritka megbetegedésről van szó, s elsősorban fiatalok között gyakori: egyes adatok szerint a 18-24 év közötti szexuálisan aktív fiatalok 25-30%-ban is kimutatható.

A Chlamydia fertőzés a nőgyógyászati vizsgálat során vett kenetből igazolható -s ha jelen van- néhány napos kezeléssel gyakorlatilag teljes biztonsággal gyógyítható. Ehhez azonban feltétlenül szükséges jelentkeznie nőgyógyászati vizsgálaton. Különösen fontos odafigyelni új partner esetén, ilyenkor mindenféle fertőzés kockázata lényegesen nagyobb. Különösen alkalmi kapcsolat esetén a megelőzés fontos része gumi óvszer használata. Ez nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, de az aktus teljes hossza alatt alkalmazva megakadályozza a szexuális úton terjedő kórokozók átjutását!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen