Fogamzás, terhesség létrejötte

Terhesség minden esetben létrejöhet, ha a hüvelybe került ondóváladékban található spermiumok a petevezetőbe eljutva, ott találkoznak a petesejttel. A petefészekben általában a menstruációs ciklus közepén következik be a peteérés, az ekkor kiszabaduló érett petesejt találkozik a petevezetőben a hímivarsejttel. Ez a megtermékenyülés pillanata. A megtermékenyült petesejt innen a méh üregébe vándorol, beágyazódik, s fejlődésnek indul az új egyed. A peteérés pontos időpontja azonban nehezen kiszámolható, különös a szabályos ciklusokkal még nem feltétlenül rendelkező fiataloknál. Rendszeres menzeszek esetén is előfordulhat “soron kívüli” peteérés, így történjen a közösülés a ciklus bármelyik időszakában, a megtermékenyülés feltételei adottak lehetnek.

A létrejött terhességnek számos gyanújele van: mellfeszülés, hányinger, reggeli hányás, de legjellemzőbb a menzesz elmaradása. Egy-egy menstruáció kimaradása előfordulhat teljesen egészséges nőkben is, mégis, vérzéskimaradás esetén szexuálisan aktív nőknél legelőször terhességre kell gyanakodni. Mielőbb célszerű elvégezni a terhességi tesztet. A patikákban kapható tesztek nagy biztonsággal igazolják vagy kizárják a korai terhességet, bármilyen kétség, vagy pozitív terhességi teszt esetén mielőbb forduljon nőgyógyászához, a további teendők megbeszélésére! A nőgyógyászati vizsgálat terhesség, vagy annak gyanúja esetén kiegészül egy ultrahang vizsgálattal is. A hüvelyi ultrahang már a vérzés kimaradása után egy héttel biztonsággal leírja a méhen belül elhelyezkedő petezsákot, igazolja a terhességet.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen