Fogamzásgátlás hüvelygyűrűvel

Az elmúlt időszakban sok kérdést kaptunk az új fogamzásgátló lehetőséggel, a hüvelygyűrűvel kapcsolatban, ezért röviden összefoglaljuk a legfontosabb ismereteket. Immár 50 éve alkalmazzák a nők világszerte a hormonális fogamzásgátlást. Az elmúlt évtizedekben természetesen lényeges változások zajlottak le: egyre alacsonyabb hormontartalmú és megbízhatóbb készítmények jelentek meg, ezáltal csökkent a káros mellékhatások előfordulása, új non-kontraceptív előnyöket ismertünk meg.

A megbízhatóságot tovább fokozta a napi odafigyelést nem igénylő hüvelygyűrű megjelenése, mely fiatalkorban is biztonsággal alkalmazható módszer, számos kedvező tulajdonsággal.

A hüvely nyálkahártyáján át gyógyszereket eddig is juttattunk a szervezetbe, a fogamzásgátlók ilyen alkalmazása azonban csak a közelmúltban terjedt el. A hüvelygyűrű a tabletták megbízhatóságát nyújtja, de használata nem igényel napi odafigyelést. A hatóanyagtartalom a hüvelybe helyezett gyűrűből 21 napon keresztül folyamatosan szívódik fel. Ezt követően a gyűrűt eltávolítjuk és 7 napos szünet (akárcsak a tablettaszedés során) után helyezünk fel új gyűrűt. A felhelyezés orvosi közreműködés nélkül, egyszerűen megoldható. A hüvely nyálkahártyáján keresztül a hatóanyag felszívódása tökéletesen biztosított, ugyanakkor, mivel a hüvely felső harmada kevesebb idegvégződéssel rendelkezik, a gyűrű nem érezhető. A felszívódási viszonyok miatt (mivel kikerüli a gyomor-bélrendszert és a májat) kevesebb hormonmennyiség is elegendő a kívánt hatás elérésére, ezáltal a jelenleg elérhető hormonális készítmények közül a hüvelygyűrű jelenti ilyen szempontból a legkisebb napi terhelést (15ug etinilösztradiol/nap).

Az alkalmazott fogamzásgátló módszer biztonságát a Pearl-index jellemzi. A szám azt mutatja meg, hogy az adott módszert egy éven keresztül alkalmazó 100 nő között hány terhesség jön létre. A hormonális fogamzásgátló tabletták Pearl indexe 0.5-2.0 között van. A létrejövő terhességnek két oka lehet: a módszer, illetve a felhasználó hibája. Az első Pearl index az ideális, az utóbbi az átlagos felhasználó esetén jelzi a terhesség kockázatát. A tapasztalat hiánya miatt fiatalkorban különösen gyakori a felhasználó függő hiba, így a nem kívánt terhességek aránya. A tablettaszedés hibája természetesen nemcsak fiatalokban fordul elő. Nemzetközi vizsgálatok alapján a tablettaszedő nők 50 százaléka a szedés első három hónapjában legalább két tablettát elfelejt bevenni. Ez a szedési hiba -különösen ha a ciklus elején fordul elő- már lényegesen csökkentheti a védekezés biztonságát. Az USA-ban a 3.5 millió nem kívánt terhesség kb. 20%-a tablettaszedési hiba miatt jön létre. Minden olyan módszer ami nem igényel napi odafigyelést, csökkenti a terhesség veszélyét. Ezért nyújthat a hüvelygyűrű még a tablettánál is nagyobb biztonságot.

Különösen fiatalok számára lehet fontos a gyűrű diszkrét alkalmazhatósága. Mivel 21 napon keresztül nem igényel tennivalót, a környezet (pl. kollégiumban) számára a fogamzásgátlás ténye nem lesz nyilvánvaló.

Új módszerről lévén szó számos kérdéssel fordultak hozzánk használatával kapcsolatban. Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták: a gyűrű felhelyezése nehézséget nem jelent, leesésétől nem kell tartani, a szexuális élvezetet nem befolyásolja.

Mivel a hüvelygyűrű esetében is hormonális fogamzásgátlásról van szó, felírásának alapelvei megegyeznek a tabletta rendelésével, hasonlóak az ellenjavallatok is. Ily módon rendelkezik a fogamzásgátló tabletták összes előnyével: használatakor kevesebb a menstruációs vérvesztés, csökken a vérzést esetleg kísérő fájdalom, kiszámítható a vérzés jelentkezésének ideje. Ugyanakkor, ha orvosa fogamzásgátló tabletta szedését nem javasolta, nagy valószínűséggel a hüvelygyűrű sem ajánlható. A kérdés eldöntésére konzultáljon nőgyógyászával. Kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a hüvelygyűrű éveken át biztonsággal alkalmazható, alkalmazásában szünetet tartani nem indokolt. Alkalmazás nagy biztonsággal megelőzi a nem kívánt terhesség kialakulását, de (nem barrier módszerrről lévén szó) nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelét. Ennek kivédésére –különösen alkalmi kapcsolatok esetén- célszerű gumi óvszert is használni.

A hüvelygyűrű megjelenésével új, biztonságos, fiatalkorban is alkalmazható módszer áll rendelkezésünkre a nem kívánt terhesség megelőzésére. Kifejlesztésével a tablettás védekezés kényelmesen alkalmazható alternatívája lett elérhető. Az egyéni igények figyelembevételével különösen javasolható Önnek, ha diszkrét, megbízható, napi odafigyelést nem kívánó eljárást szeretne.

Amennyiben bármilyen további kérdése lenne a hüvelygyűrű használatával, örömmel állunk rendelkezésére.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen