Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás

A méhnyakrák jelenleg alkalmazott szűrése alkalmas a rákmegelőző állapotok korai felismerésére (szekunder prevenció), azonban nem előzi meg ezek kialakulását. A nagy kockázatú humán papillómavírus törzsekkel történt perzisztáló fertőzés a méhnyakrák jól ismert rizikófaktora. Ideális megoldás a HPV fertőzés megelőzésére (primer prevenció) végzett vakcináció, mely ma már széles körben elérhető. Az oltás nemcsak a vakcinált törzsekkel kialakuló fertőzést előzi meg, keresztvédettség révén hatásos más -hasonló szerkezetű- HPV törzsek ellen is. A HPV elleni védőoltás széleskörű bevezetésével nemcsak a méhszájrák előfordulása csökken, de feleslegessé válik számos sebészeti beavatkozás, melyet a rákmegelőző állapotok diagnosztizálása és kezelése miatt végzünk el.

A humán papillómavírus és a méhnyakrák

A humán papillómavírus (HPV) a DNS vírusok csoportjába tartozik, melynek több mint 100 különböző típusa ismert. A HPV szerepe a cervixcarcinoma kaialakulásában ma már egyértelműen igazolt. A HPV DNS a cervixcarcinoma preparátumok 99.7 %-ban kimutatható, így általánosan elfogadott az állítás, miszerint nem alakul ki méhszájrák HPV fertőzés nélkül. Magyarországon évente 1200 új méhnyakrákot diagnosztizálnak, s a cervixcarcinoma közel 450 halálesetért felelős. A vírus döntően a laphámmal borított felszíneken megtelepedve okoz különféle megbetegedéseket. Az elváltozások az ártalmatlan, apró, alig észrevehető szemölcsöktől az invazív, rosszindulatú daganatokig terjedhetnek. A HPV vírusok számos felosztása ismert, legelfogadottabb klinikai viselkedésük alapján az alacsony illetve a magas kockázatú törzsek megkülönböztetése. Az alacsony onkogenitású HPV törzsek (legismertebb a HPV-6, HPV-11) az anogenitalis régió jóindulatú, döntően szemölcsös megjelenésű elváltozásaiért, illetve a méhnyak hámjának alacsony onkológiai kockázatú elváltozásainak kialakulásáért felelősek. A magas onkogenitású törzsek (leggyakrabban a HPV-16, HPV-18) a méhnyak hámjának magas kockázatú elváltozásaiért felelősek, melyekből idővel invazív méhnyakrák alakulhat ki. A két legismertebb onkogén HPV törzs mellett nem elhanyagolható egyéb magas kockázatú törzsek kóroki szerepe sem. A HPV 16, 18, 31, 33, 45 törzsek együttesen a méhnyakrák 87.9 %-ért felelősek, egyéb törzsek jóval ritkábban szerepelnek malignus folyamat kialakításában.
A HPV fertőzés az esetek döntő többségében szerencsére átmenetei és tünetmentes. A szervezet immunrendszere segítségével a fertőzést néhány hónapon, egy-két éven belül eliminálja. Onkológiai szempontból a magas kockázatú, perzisztáló (6 hónap – 2 év) HPV fertőzésnek van szerepe. A tartós fertőzésben szerepet játszik az életkor, az egyéni érzékenység, a szervezet immunrendszere, a vírus típusa, a társuló fertőzések (főleg Chlamydia trachomatis fertőzés), a dohányzás. A természetes módon zajló fertőzést követően kialakult immunválasz nem elégséges egy következő fertőzés kivédéséhez. A HPV fertőzés napjainkban a fejlett országokban leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő fertőzése: életük folyamán a nők mintegy 80%-a akvirál rövidebb-hosszabb időre HPV vírust. A primer fertőzéstől számítva mintegy 10-12 év alatt alakulhat ki invazív cervixcarcinoma.

HPV elleni védőoltások

Jelenleg több HPV elleni vakcina érhető el: a bivalens vakcina (Cervarix), mely a HPV-16 és HPV-18 törzsek ellen fejlesztettek ki, és a quadrivalens vakcina (Silgard) mellett, mely fentieken kívül a nemi szervi szemölcsöket okozó HPV-6 és HPV-11 ellen is védettséget ad, megjelent a nanovalens vakcina is. Ma ez a készítmény (Gardasil) nyújtja a legszélesebb védelmet a HPV fertőzés ellen. A védettség kiváltásához rekombináns DNS technikával előállított vírusszerű részecskéket (virus like particles: VLP) használnak. Ezen vírusszerű részecskék megbetegedés kiváltása nélkül képesek védettség kialakítására. Mind a bivalens, mind a quadrivalens vakcina biztonságosan és hatásosan véd a típusspecifikus HPV fertőzések ellen. Alkalmazásukkal (különösen a bivalens vakcina esetében) a természetes HPV fertőzésnél jóval magasabb ellenanyagszint érhető el, mellyel tartós védettség biztosítható. A bivalens oltás kiváló immunogenitása az AS04 adjuváns alkalmazásával függ össze, mely így erősebb és tartósabb immunválaszt eredményez. A védőoltást a szexuális aktivitás megkezdése előtt célszerű elsősorban alkalmazni, ajánlott a 12-13 éves lányok oltása. A már szexuálisan aktív nők vakcinációja is indokolt, de az oltás a már kialakult HPV fertőzésre nem hat. Mindkét vakcina oltási protokollja 0.5 ml oltóanyag háromszori intramuscularis beadásából áll, a bivalens vakcinával 0., 1., 6. , a quadrivalenssel 0., 2., 6. hónapban adott oltásokkal.

Keresztvédettség

A rosszindulatú méhnyakrák kialakulásában számos HPV törzs szerepelhet, ezért igen fontos a vakcina által biztosított esetleges keresztvédettség. Keresztvédettségen azt értjük, hogy a védőoltás a specifikus HPV típusok mellett az ugyanabba a törzsbe tartozó, hasonló szerkezetű HPV típusok ellen is védettséget ad. Annál nagyobb a keresztvédettség valószínűsége, minél inkább hasonló a két HPV típus szerkezete. Keresztvédettséget mindkét oltásnál sikerült kimutatni, de sokkal kifejezettebb volt a hatás a bivalens vakcina esetében. A kiváló keresztvédettség eredményeként a bivalens oltóanyag a HPV típusától függetlenül védelmet nyújtott a súlyos (CIN3) elváltozások 93 %-a ellen. A védelem eredményeként a méhszáj elváltozásai miatt végzett beavatkozások közel 70%-a elkerülhető volt.
A védőoltással szerzett klinikai tapasztalatok világszerte igen meggyőzőek, azok eredményesen csökkentik a cervicalis intraepithelialis neoplasiák előfordulását. Az Egyesült Államokban 2010 decemberében jelent meg a szexuális úton átvihető fertőzések kezelésének protokollját tartalmazó új útmutató. E szerint az USA-ban ma a HPV fertőzés a leggyakoribb szexuális úton akvirált infekció. Az ajánlás szerint a megelőzés leghatásosabb eszköze a nemi élet elkezdése előtt alkalmazott vakcináció. Ez hosszú távon csökkenti a méhnyakrák megelőzésre és kezelésre fordított költségeket is. Természetesen a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés az oltott páciensekben sem hagyható el.

A NAP Rendelőben részletes felvilágosítást kaphat a védőoltásról, természetesen vállaljuk a HPV elleni immunizációt, védőoltást is. Pácienseinknek a helyszínen biztosítjuk az oltóanyagot, megkímélve őket az utánajárástól és a folyamatos hűtést igénylő oltóanyag szállításától.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen