Mirena – méhen belüli fogamzásgátló rendszer

Mint a NAP Rendelő honlapján található tájékoztatókból is kiderül a nem kívánt terhesség elkerülésére számos módszer áll ma már rendelkezésünkre. Ezek közül mindenki igényeinek, elképzeléseinek megfelelően tud választani. Van azonban egy módszer, mely sokak számára jelentheti az ideális fogamzásgátló eljárást. Elsősorban már szült nőknek ajánlható, azonban használata nem kizárt még nem szült nők esetében sem. Ha Ön még nem szült, konzultáljon Mirena alkalmazásában és fiatalkorúak fogamzásgátlásában jártas szakemberrel.

A Mirena több évre szóló fogamzásgátló módszer, mely egyesíti a fogamzásgátló tabletta és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz előnyeit, ugyanakkor jórészt mentes azok lehetséges szövődményeitől. Nem tartalmaz ösztrogént, így 35 év felett is alkalmazható, lokális progreszteron hatása révén csökkenti a vérzés mennyiségét, így ideális bővebb menstruációs vérzés esetén.
Fogamzásgátló hatása elsősorban lokálisan jelentkező hormonális hatásokkal függ össze: a méhnyakban lévő nyák összetételét megváltoztatva akadályozza a spermiumok feljutását, a méhnyálkahártya elvékonyodása nem teszi lehetővé a beágyazódást. Mirena mellett a vérkeringésbe kerülő hormonmennyiség elhanyagolható, ösztrogént pedig egyáltalán nem tartalmaz.

A legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer, hatékonysága a művi sterilizáláshoz hasonlítható, ugyanakkor reverzibilis, a Mirena eltávolítása után újra vállalhat terhességet. Felhelyezése után 5 évig biztosít védelmet, nem igényel napi odafigyelést, amennyiben panaszai nincsenek, elegendő az éves rákszűrésen részt vennie. Szoptatás alatt is alkalmazható.

Mirena alkalmazása esetén a menstruációs vérzés mennyisége és időtartama lényegesen csökken, jótékonyan hat a menstruáció kapcsán jelentkező kellemetlen tünetekre.
Felhelyezése célszerűen egy negatív nőgyógyászati rákszűrés birtokában a menstruációs vérzés végén, vagy az ezt követő napokban végezhető el. Ugyancsak felhelyezhető a szülés utáni 6 hetes kontrollvizsgálat alkalmával. Mirena felhelyezésben jártas nőgyógyász esetén a felhelyezés Önnek minimális kellemetlenséggel jár. A Mirena felhelyezést követően esetleg jelentkező alhasi diszkomfort fájdalomcsillapító tabletta adásával kivédhető. A Mirena viselésének első 2-3 hónapjában apró pecsételő vérzés jelentkezhet, ami semmilyen tennivalót nem igényel, rendszerint magától megszűnik.

A Mirena igen költséghatékony fogamzásgátló módszer, már két éves alkalmazása esetén is kedvezőbb, mint sok más fogamzásgátló eljárás, öt éves alkalmazásra számítva pedig messze a legolcsóbb eljárás.

A NAP Rendelőben részletes írott és fényképes tájékoztató anyagokkal rendelkezünk, melyet örömmel rendelkezésükre bocsátunk. Kollégáink Mirena alkalmazása területén a legtapasztaltabb magyarországi nőgyógyászokhoz tartoznak, forduljanak hozzájuk bizalommal.

Irodalom:

Gemzell-Danielsson K, Inki P, Heikinheimo O. Safety and efficacy of the levonorgestrelreleasing intrauterine system: recent insights.
Expert Rev Obstet Gynecol. 2013; 8: 235–247. DOI: 10.1586/eog.13.18

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Szerző

Nőgyógyászati- szülészeti magánrendelőnket 20 éves klinikai gyakorlat és szakmai tapasztalat birtokában alapítottuk 2004-ben. A NAP Rendelő Debrecen legrégebben működő teljes körű ambuláns szülészeti-nőgyógyászati ellátást nyújtó magánrendelője. Célunk a hozzánk forduló betegek magas szakmai színvonalú ellátása, otthonos körülmények között. Rendelőnk a város központjában, könnyen megközelíthető, mégis diszkrét helyen található. Munkatársaink a betegellátás igényei szerint átalakított, a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt, barátságos környezetben várják Önt. A rendelkezésünkre álló műszerpark lehetővé teszi a nőgyógyászati-szülészeti ambulanter betegellátás teljes körű helyszíni igénybevételét. Terhesgondozás területén a korai ultrahang diagnosztikától a terhesség utolsó harmadában végzett tartós magzati szívhangellenőrzésig minden lehetőség adott. Elérhetőségeinket ITT találja, rendelésünkre időpontot internetes bejelentkezéssel vagy akár email-en keresztül is tud kérni. Forduljanak hozzánk bizalommal, várjuk Önöket!

Nőgyógyász Szülész Debrecen