Fogamzásgátlás hüvelygyűrűvel

Az elmúlt időszakban sok kérdést kaptunk az új fogamzásgátló lehetőséggel, a hüvelygyűrűvel kapcsolatban, ezért röviden összefoglaljuk a legfontosabb ismereteket. Immár 50 éve alkalmazzák a nők világszerte a hormonális fogamzásgátlást. Az elmúlt évtizedekben természetesen lényeges változások zajlottak le: egyre alacsonyabb hormontartalmú és megbízhatóbb készítmények jelentek meg, ezáltal csökkent a káros mellékhatások előfordulása, új non-kontraceptív előnyöket ismertünk meg.

A megbízhatóságot tovább fokozta a napi odafigyelést nem igénylő hüvelygyűrű megjelenése, mely fiatalkorban is biztonsággal alkalmazható módszer, számos kedvező tulajdonsággal.

A hüvely nyálkahártyáján át gyógyszereket eddig is juttattunk a szervezetbe, a fogamzásgátlók ilyen alkalmazása azonban csak a közelmúltban terjedt el. A hüvelygyűrű a tabletták megbízhatóságát nyújtja, de használata nem igényel napi odafigyelést. A hatóanyagtartalom a hüvelybe helyezett gyűrűből 21 napon keresztül folyamatosan szívódik fel. Ezt követően a gyűrűt eltávolítjuk és 7 napos szünet (akárcsak a tablettaszedés során) után helyezünk fel új gyűrűt. A felhelyezés orvosi közreműködés nélkül, egyszerűen megoldható. A hüvely nyálkahártyáján keresztül a hatóanyag felszívódása tökéletesen biztosított, ugyanakkor, mivel a hüvely felső harmada kevesebb idegvégződéssel rendelkezik, a gyűrű nem érezhető. A felszívódási viszonyok miatt (mivel kikerüli a gyomor-bélrendszert és a májat) kevesebb hormonmennyiség is elegendő a kívánt hatás elérésére, ezáltal a jelenleg elérhető hormonális készítmények közül a hüvelygyűrű jelenti ilyen szempontból a legkisebb napi terhelést (15ug etinilösztradiol/nap).

Az alkalmazott fogamzásgátló módszer biztonságát a Pearl-index jellemzi. A szám azt mutatja meg, hogy az adott módszert egy éven keresztül alkalmazó 100 nő között hány terhesség jön létre. A hormonális fogamzásgátló tabletták Pearl indexe 0.5-2.0 között van. A létrejövő terhességnek két oka lehet: a módszer, illetve a felhasználó hibája. Az első Pearl index az ideális, az utóbbi az átlagos felhasználó esetén jelzi a terhesség kockázatát. A tapasztalat hiánya miatt fiatalkorban különösen gyakori a felhasználó függő hiba, így a nem kívánt terhességek aránya. A tablettaszedés hibája természetesen nemcsak fiatalokban fordul elő. Nemzetközi vizsgálatok alapján a tablettaszedő nők 50 százaléka a szedés első három hónapjában legalább két tablettát elfelejt bevenni. Ez a szedési hiba -különösen ha a ciklus elején fordul elő- már lényegesen csökkentheti a védekezés biztonságát. Az USA-ban a 3.5 millió nem kívánt terhesség kb. 20%-a tablettaszedési hiba miatt jön létre. Minden olyan módszer ami nem igényel napi odafigyelést, csökkenti a terhesség veszélyét. Ezért nyújthat a hüvelygyűrű még a tablettánál is nagyobb biztonságot.

Különösen fiatalok számára lehet fontos a gyűrű diszkrét alkalmazhatósága. Mivel 21 napon keresztül nem igényel tennivalót, a környezet (pl. kollégiumban) számára a fogamzásgátlás ténye nem lesz nyilvánvaló.

Új módszerről lévén szó számos kérdéssel fordultak hozzánk használatával kapcsolatban. Az elmúlt évek tapasztalatai igazolták: a gyűrű felhelyezése nehézséget nem jelent, leesésétől nem kell tartani, a szexuális élvezetet nem befolyásolja.

Mivel a hüvelygyűrű esetében is hormonális fogamzásgátlásról van szó, felírásának alapelvei megegyeznek a tabletta rendelésével, hasonlóak az ellenjavallatok is. Ily módon rendelkezik a fogamzásgátló tabletták összes előnyével: használatakor kevesebb a menstruációs vérvesztés, csökken a vérzést esetleg kísérő fájdalom, kiszámítható a vérzés jelentkezésének ideje. Ugyanakkor, ha orvosa fogamzásgátló tabletta szedését nem javasolta, nagy valószínűséggel a hüvelygyűrű sem ajánlható. A kérdés eldöntésére konzultáljon nőgyógyászával. Kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a hüvelygyűrű éveken át biztonsággal alkalmazható, alkalmazásában szünetet tartani nem indokolt. Alkalmazás nagy biztonsággal megelőzi a nem kívánt terhesség kialakulását, de (nem barrier módszerrről lévén szó) nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelét. Ennek kivédésére –különösen alkalmi kapcsolatok esetén- célszerű gumi óvszert is használni.

A hüvelygyűrű megjelenésével új, biztonságos, fiatalkorban is alkalmazható módszer áll rendelkezésünkre a nem kívánt terhesség megelőzésére. Kifejlesztésével a tablettás védekezés kényelmesen alkalmazható alternatívája lett elérhető. Az egyéni igények figyelembevételével különösen javasolható Önnek, ha diszkrét, megbízható, napi odafigyelést nem kívánó eljárást szeretne.

Amennyiben bármilyen további kérdése lenne a hüvelygyűrű használatával, örömmel állunk rendelkezésére.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram