Human Papilloma Vírus (HPV) elleni védőoltás

A méhnyakrák jelenleg alkalmazott szűrése alkalmas a rákmegelőző állapotok korai felismerésére (szekunder prevenció), azonban nem előzi meg ezek kialakulását. A nagy kockázatú humán papillómavírus törzsekkel történt perzisztáló fertőzés a méhnyakrák jól ismert rizikófaktora. Ideális megoldás a HPV fertőzés megelőzésére (primer prevenció) végzett vakcináció, mely ma már széles körben elérhető. Az oltás nemcsak a vakcinált törzsekkel kialakuló fertőzést előzi meg, keresztvédettség révén hatásos más -hasonló szerkezetű- HPV törzsek ellen is. A HPV elleni védőoltás széleskörű bevezetésével nemcsak a méhszájrák előfordulása csökken, de feleslegessé válik számos sebészeti beavatkozás, melyet a rákmegelőző állapotok diagnosztizálása és kezelése miatt végzünk el.

A humán papillómavírus és a méhnyakrák

A humán papillómavírus (HPV) a DNS vírusok csoportjába tartozik, melynek több mint 100 különböző típusa ismert. A HPV szerepe a cervixcarcinoma kaialakulásában ma már egyértelműen igazolt. A HPV DNS a cervixcarcinoma preparátumok 99.7 %-ban kimutatható, így általánosan elfogadott az állítás, miszerint nem alakul ki méhszájrák HPV fertőzés nélkül. Magyarországon évente 1200 új méhnyakrákot diagnosztizálnak, s a cervixcarcinoma közel 450 halálesetért felelős. A vírus döntően a laphámmal borított felszíneken megtelepedve okoz különféle megbetegedéseket. Az elváltozások az ártalmatlan, apró, alig észrevehető szemölcsöktől az invazív, rosszindulatú daganatokig terjedhetnek. A HPV vírusok számos felosztása ismert, legelfogadottabb klinikai viselkedésük alapján az alacsony illetve a magas kockázatú törzsek megkülönböztetése. Az alacsony onkogenitású HPV törzsek (legismertebb a HPV-6, HPV-11) az anogenitalis régió jóindulatú, döntően szemölcsös megjelenésű elváltozásaiért, illetve a méhnyak hámjának alacsony onkológiai kockázatú elváltozásainak kialakulásáért felelősek. A magas onkogenitású törzsek (leggyakrabban a HPV-16, HPV-18) a méhnyak hámjának magas kockázatú elváltozásaiért felelősek, melyekből idővel invazív méhnyakrák alakulhat ki. A két legismertebb onkogén HPV törzs mellett nem elhanyagolható egyéb magas kockázatú törzsek kóroki szerepe sem. A HPV 16, 18, 31, 33, 45 törzsek együttesen a méhnyakrák 87.9 %-ért felelősek, egyéb törzsek jóval ritkábban szerepelnek malignus folyamat kialakításában.
A HPV fertőzés az esetek döntő többségében szerencsére átmenetei és tünetmentes. A szervezet immunrendszere segítségével a fertőzést néhány hónapon, egy-két éven belül eliminálja. Onkológiai szempontból a magas kockázatú, perzisztáló (6 hónap - 2 év) HPV fertőzésnek van szerepe. A tartós fertőzésben szerepet játszik az életkor, az egyéni érzékenység, a szervezet immunrendszere, a vírus típusa, a társuló fertőzések (főleg Chlamydia trachomatis fertőzés), a dohányzás. A természetes módon zajló fertőzést követően kialakult immunválasz nem elégséges egy következő fertőzés kivédéséhez. A HPV fertőzés napjainkban a fejlett országokban leggyakrabban előforduló, szexuális úton terjedő fertőzése: életük folyamán a nők mintegy 80%-a akvirál rövidebb-hosszabb időre HPV vírust. A primer fertőzéstől számítva mintegy 10-12 év alatt alakulhat ki invazív cervixcarcinoma.

HPV elleni védőoltások

Jelenleg több HPV elleni vakcina érhető el: a bivalens vakcina (Cervarix), mely a HPV-16 és HPV-18 törzsek ellen fejlesztettek ki, és a quadrivalens vakcina (Silgard) mellett, mely fentieken kívül a nemi szervi szemölcsöket okozó HPV-6 és HPV-11 ellen is védettséget ad, megjelent a nanovalens vakcina is. Ma ez a készítmény (Gardasil) nyújtja a legszélesebb védelmet a HPV fertőzés ellen. A védettség kiváltásához rekombináns DNS technikával előállított vírusszerű részecskéket (virus like particles: VLP) használnak. Ezen vírusszerű részecskék megbetegedés kiváltása nélkül képesek védettség kialakítására. Mind a bivalens, mind a quadrivalens vakcina biztonságosan és hatásosan véd a típusspecifikus HPV fertőzések ellen. Alkalmazásukkal (különösen a bivalens vakcina esetében) a természetes HPV fertőzésnél jóval magasabb ellenanyagszint érhető el, mellyel tartós védettség biztosítható. A bivalens oltás kiváló immunogenitása az AS04 adjuváns alkalmazásával függ össze, mely így erősebb és tartósabb immunválaszt eredményez. A védőoltást a szexuális aktivitás megkezdése előtt célszerű elsősorban alkalmazni, ajánlott a 12-13 éves lányok oltása. A már szexuálisan aktív nők vakcinációja is indokolt, de az oltás a már kialakult HPV fertőzésre nem hat. Mindkét vakcina oltási protokollja 0.5 ml oltóanyag háromszori intramuscularis beadásából áll, a bivalens vakcinával 0., 1., 6. , a quadrivalenssel 0., 2., 6. hónapban adott oltásokkal.

Keresztvédettség

A rosszindulatú méhnyakrák kialakulásában számos HPV törzs szerepelhet, ezért igen fontos a vakcina által biztosított esetleges keresztvédettség. Keresztvédettségen azt értjük, hogy a védőoltás a specifikus HPV típusok mellett az ugyanabba a törzsbe tartozó, hasonló szerkezetű HPV típusok ellen is védettséget ad. Annál nagyobb a keresztvédettség valószínűsége, minél inkább hasonló a két HPV típus szerkezete. Keresztvédettséget mindkét oltásnál sikerült kimutatni, de sokkal kifejezettebb volt a hatás a bivalens vakcina esetében. A kiváló keresztvédettség eredményeként a bivalens oltóanyag a HPV típusától függetlenül védelmet nyújtott a súlyos (CIN3) elváltozások 93 %-a ellen. A védelem eredményeként a méhszáj elváltozásai miatt végzett beavatkozások közel 70%-a elkerülhető volt.
A védőoltással szerzett klinikai tapasztalatok világszerte igen meggyőzőek, azok eredményesen csökkentik a cervicalis intraepithelialis neoplasiák előfordulását. Az Egyesült Államokban 2010 decemberében jelent meg a szexuális úton átvihető fertőzések kezelésének protokollját tartalmazó új útmutató. E szerint az USA-ban ma a HPV fertőzés a leggyakoribb szexuális úton akvirált infekció. Az ajánlás szerint a megelőzés leghatásosabb eszköze a nemi élet elkezdése előtt alkalmazott vakcináció. Ez hosszú távon csökkenti a méhnyakrák megelőzésre és kezelésre fordított költségeket is. Természetesen a rendszeres nőgyógyászati rákszűrés az oltott páciensekben sem hagyható el.

A NAP Rendelőben részletes felvilágosítást kaphat a védőoltásról, természetesen vállaljuk a HPV elleni immunizációt, védőoltást is. Pácienseinknek a helyszínen biztosítjuk az oltóanyagot, megkímélve őket az utánajárástól és a folyamatos hűtést igénylő oltóanyag szállításától.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram