Mi az endometriosis?

Az endometriosis döntően a nemi teljesség korában lévő nőket érintő, sajnos számos szempontból mind a mai napig nem teljesen tisztázott természetű kórkép. A kifejezés a méhnyálkahártya latin elnevezéséből, az "endometrium" szóból származik. Az endometrium a méh üregének belső rétege, amely a menstruációs ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd a menzesz - havi vérzés - alkalmával lelökődik. Endometriosisban ilyen méhnyálkahártya található a szervezet más részeiben is, a méh üregén kívül. A kóros helyen lévő méhnyálkahártya szigetek okozhatnak alhasi fájdalmakat, meddőséget és más problémákat is. Elvileg a szervezet bármely részén előfordulhatnak, azonban mégis van néhány olyan hely a hasüregben, ahol különösen gyakran kialakulnak. Ilyen hely a petefészek, a petevezető, a méh külső felszíne és a hasüreg legmélyebb pontja. Ritkábban jelentkeznek a hugyhólyagban, a beleken, vagy a külső nemi szerveken. Egészen kivételesen a hasüregen kivül is előfordulhatnak ilyen méhnyálkahártya szigetek.

Az endometriosis lényege tehát, hogy a szervezetben egyébként normálisan meglévő szövet kóros helyen található. Ezek a méhnyálkahártya szigetek ugyanúgy reagálnak a nő szervezetében végbemenő hormonális változásokra, mint maga az endometrium. A menzeszhez közeledve megnagyobbodnak, bevérzések keletkezhetnek bennük, így különböző méretű tömlők alakulhatnak ki. Bizonyos esetekben ezek a tömlők megrepednek, tartalmuk szétkenődik a hasüregben. Így egyrészt tovaterjed az endometriosis, másrészt a tömlők tartalma a környező szervek között összenövéseket hoz létre, számos problémát okozva ezzel.

Az endometriosis kialakulásának több lehetséges magyarázata van, pontos oka azonban nem ismert. A menzesz alatt a lelökődő méhnyálkahártya normális esetben a méhszájon keresztül a hüvely felé távozik. Az egyik legrégebbi elképzelés szerint endometriosis úgy jöhet létre, hogy a lelökődő méhnyálkahártya egy része a petevezetőn keresztül a hasüregbe jut, és ott megtelepszik.
Milyen tüneteket okozhat?
Az endometriosis leggyakoribb tünete a fájdalom. Az alhasi fájdalom különösen erős lehet közvetlenül a menzeszt megelőzően, illetve menzesz alatt, jelentkezhet közösülés közben. Szintén gyakori a vérzészavar és a meddőség. Ugyanakkor tudni kell, hogy az endometriosis semmiképpen nem jelent egyúttal meddőséget is, a két kórkép viszonya ennél sokkal bonyolultabb. A betegségben szenvedők 30-40%-ánál probléma a meddőség, ugyanakkor a gyermektelenségnek sok egyéb oka is lehet. A további tüneteket befolyásolja a méhnyálkahártya szigetek elhelyezkedése: a belek közelében lévő elváltozások például bélműködési zavart, székrekedést, esetleg véres székletet okozhatnak. A panaszokra általánosságban jellemző, hogy erősségük összefüggést mutat a menstruációs ciklussal: menzesz alatt és közvetlenül előtte kifejezettebbek.

A fájdalom mértéke nem feltétlenül áll arányban az endometriosis kiterjedésével. Néha egészen apró elváltozás okoz komoly panaszokat, máskor jelentős endometriosis mellett is teljesen panaszmentes a páciens.
Kivizsgálás
Az endometriosis gyanúja az orvosban elsősorban a beteg panaszai alapján merül fel. A nagyobb endometriosis nőgyógyászati vizsgálatnál a hüvelyen keresztül esetleg tapintható. Egészen hasonló jellegű lehet azonban számos egyéb, a belső nemi szerveket érintő kórkép is. Az elvégzett ultrahang vizsgálat néha segíthet a diagnózis pontosabbá tételében, azonban egyértelmű igazolást a laparoszkópia adhat.

A laparoszkópia (hastükrözés) altatásban végzett kisebb műtéti beavatkozás, melynek során egy vékony csövön keresztül megtekintjük a belső nemi szerveket. Előzetesen a nagyobb biztonság érdekében a hasüreget gázzal töltjük fel és a has bőrén kb. egy centiméteres nyíláson át vezetjük be az optikai rendszerrel ellátott csövet. A műtét során nemcsak az endometriosist, de a hasonló panaszokat okozó egyéb kórképeket is lehet igazolni vagy kizárni. A beavatkozást természetesen kórházi - klinikai osztályon végezzük. A NAP Rendelő mindkét orvosa speciális jártassággal bír a laparoszkópia területén. (Kérjük olvassa el a laparoszkópiáról szóló tájékoztatónkat!)
Kezelés
Az alkalmazott kezelés az elmúlt években sokat változott. Jelenleg legjobb eredmény a gyógyszeres és a műtétes kezelés együttes alkalmazásával érhető el. A gyógyszeres terápia egyrészt a kellemetlen panaszok megszüntetésére, másrészt az alapbetegség kezelésére szolgál. Az első csoportba tartoznak a fájdalomcsillapítók, görcsoldók, míg a másodikba a különböző hormonkészítmények. Szerencsére az elmúlt években jelentősen bővült a rendelkezésünkre álló gyógyszerek köre. Segítünk kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbbet.

A műtétes kezelés lényege a kóros területek eltávolítása. Ez ma már sok esetben nem jelent hasmetszéssel járó nagyműtétet, gyakran a fent részletezett hastükrözés útján is elvégezhető. Súlyosabb vagy szövődményes esetekben a hasműtétet választjuk. Ha a beteg szülni már nem szeretne, a kóros területeken kivül a méh és az egyik, vagy mindkét petefészek eltávolítása jelenthet végleges megoldást. Ezt elsősorban idősebb betegeinknél alkalmazzuk, súlyos panaszok esetén, közös előzetes megbeszélést követően.
Kedves betegünk!
Ez a rövid ismertető csak a leglényegesebb információkat tartalmazhatja az endometriosisról. Elolvasása után Önnek számos kérdése lehet, ezekkel forduljon bizalommal hozzánk, mindenben segítségére leszünk mihamarabbi gyógyulása érdekében.

Irodalom:

Brown J, Farquhar C.
Endometriosis: An overview of Cochrane Reviews
Cochrane Database Syst Rev
. 2014 Mar 10;(3):CD009590. doi: 10.1002/14651858.CD009590.pub2. Review.

Brown J, Farquhar C. An overview of treatments for endometriosis 
JAMA. 2015 Jan 20;313(3):296-7. doi: 10.1001/jama.2014.17119. 

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram