Fogamzásgátlás

A családtervezés napjainkban már mindenkinek lehetővé teszi a terhesség vállalásának időzítését. Felelős családtervezést alkalmazva a várt gyermek a pár által közösen kívánt időben, megfelelő körülmények közé születhet. A modern fogamzásgátlás módszerei lehetővé teszik a nem kívánt terhesség megelőzését, megakadályozzák a petesejt és a hímivarsejt találkozását, a megtermékenyülést, illetve a beágyazódást. Számos módszer ismeretes, vannak közülük nagy biztonsággal alkalmazhatók, illetve kevésbé megbízható eljárások. Ismerje meg a módszereket és partnerével, nőgyógyászával közösen válassza ki az Ön számára legmegfelelőbbet!

Hagyományos módszerek

Ezeket a módszereket évezredek óta széles körben, változatos formában használják. A naptár módszer (időszakos önmegtartóztatás) a menstruációs ciklus ismeretén alapul. A pár kerüli az együttlétet a peteérés időpontja körül, azonban ennek több hátránya van. Fiatalkorban mind az önmegtartóztatás, mind – különösen szabálytalan ciklusok esetén – a peteérés kiszámítása nehézségekbe ütközik, így nem kellően hatékony módszer. Hasonlóan nem megbízható módszer a megszakított közösülés. Lényege, hogy a partner a hímvesszőt az ejakuláció előtt eltávolítja a hüvelyből, megakadályozva a spermiumok bejutását. Alkalmazása nem mindig sikerül, ugyanakkor már az előváladékban is lehetnek spermiumok, kockáztatva a módszer sikerét. Ilyen együttlétek után javasoljuk sürgősségi fogamzásgátló tabletta használatát.

Barrier módszerek

Ezek a módszerek mechanikusan akadályozzák a spermium és a petesejt találkozását. A módszernek lényeges mellékhatása, veszélye nincs, az óvszer legnagyobb előnye, hogy az együttlét teljes ideje alatt alkalmazva véd a szexuális úton átvihető fertőzések döntő többségével szemben is. Mindenképpen javasoljuk használatát új partner, alkalmi kapcsolat esetén.
A gumi óvszer (kondom) alkalmazásában Magyarország sajnos Európában a sereghajtók közé tartozik, pedig ma már itthon is könnyen hozzáférhető, több fajta, jó minőségű óvszer. A vékony gumiból készült eszközt különböző síkosítókkal, spermium ellenes (spermicid) anyagokkal vonhatják be. Megfelelő használata esetén elég megbízható a terhesség megelőzésében, bár nem éri el a hormonális fogamzásgátlás hatásfokát. A módszernek lényeges mellékhatása, veszélye nincs, legnagyobb előnye, hogy az együttlét teljes ideje alatt alkalmazva véd a szexuális úton átvihető fertőzésekkel szemben is. Mindenképpen javasoljuk használatát új partner, alkalmi kapcsolat esetén.
A hüvelyi pesszárium és méhszájsapka megakadályozzák a spermiumok feljutását a méhbe. Szeretkezés előtt kell a hüvelybe felhelyezni. Kevésbé megbízható mint az óvszer, és alkalmazása is nagyobb rutint igényel. Hatékonysága fokozható spermicid anyag egyidejű alkalmazásával.

Hormonális fogamzásgátlás

A hormonális fogamzásgátlás lényege gyógyszer tartós használatával a peteérés megakadályozása. A hatóanyag különböző úton juthat be a szervezetbe. Előírásszerű alkalmazás esetén az egyik legmegbízhatóbb fogamzásgátló eljárás.
A fogamzásgátló tabletták többsége kombinált fogamzásgátló tabletta, mely a női szervezet két hormonját: tüszőhormont (ösztrogén) illetve sárgatesthormont (progreszteron) tartalmaz. Az elmúlt 40 évben az alkalmazott készítmények hormontartalma egyre kisebb lett, biztos fogamzásgátló hatásuk mellett számos előnyös mellékhatásuk is ismertté vált, kedvezőtlen mellékhatásaik pedig megfelelő körültekintéssel nagyrészt kivédhetők.

Fő hatásukként a kombinált fogamzásgátló tabletták a peteérés gátlása mellett, csökkentik a spermiumok megtermékenyítő képességét, nehezítik a spermiumok feljutását a hüvelyből a méh és a petevezető felé. A kedvező mellékhatások közül kiemelendő a menzesz mennyiségének csökkenése, a menzesz alatti görcsök megszűnése. Feltehetően a peteérés tartós gátlásának következtében tablettaszedők körében a későbbi életkorban kisebb a petefészekrák és a rosszindulatú méhnyálkahártya daganat, kialakulásának veszélye. Hasonló okok miatt alkalmazásuk alatt ritkábban alakul ki jóindulatú emlőelváltozás és petefészek ciszta. A tablettaszedés kapcsán jelentkező kedvezőtlen mellékhatások egy része átmeneti és egészségkárosító hatása biztosan kizárható: a tablettaszedés első néhány hónapjában tapasztalható pecsételő vérezgetés, enyhe emlőfeszülés rendszerint magától elmúlik. A tablettához csatolt tájékoztatóban részletes útmutatást talál a lehetséges mellékhatások jelentkezéséről, a tennivalókról. Bármilyen további kérdése lenne, konzultáljon nőgyógyászával!

Kockázati tényezők hiányában, évenkénti orvosi ellenőrzés mellett a tabletta éveken át biztonsággal alkalmazható, a mai korszerű, alacsony hormontartalmú készítmények mellett szünetet tartani sem indokolt. Megfelelő alkalmazás esetén a tabletta nagy biztonsággal megelőzi a nem kívánt terhesség kialakulását, de nem akadályozza meg a szexuális úton terjedő fertőzések átvitelét.

A hormonális fogamzásgátlás speciális formája az esemény utáni tabletta (hormonális sürgősségi fogamzásgátlás), amelyről honlapunkon külön ismertetést talál.
A hüvelygyűrű megjelenésével új, biztonságos, fiatalkorban is alkalmazható módszer áll rendelkezésünkre a nem kívánt terhesség megelőzésére. Kifejlesztésével a tablettás védekezés kényelmesen alkalmazható alternatívája lett elérhető. Az egyéni igények figyelembevételével különösen javasolható Önnek, ha diszkrét, megbízható, napi odafigyelést nem kívánó eljárást szeretne.

A hatóanyagtartalom a hüvelybe helyezett gyűrűből 21 napon keresztül folyamatosan szívódik fel. Ezt követően a gyűrűt eltávolítjuk és 7 napos szünet után helyezünk fel új gyűrűt. A felhelyezés orvosi közreműködés nélkül, egyszerűen megoldható. A hüvely nyálkahártyáján keresztül a hatóanyag felszívódása tökéletesen biztosított, ugyanakkor a gyűrű nem érezhető.

Mivel a hüvelygyűrű esetében is hormonális fogamzásgátlásról van szó, felírásának alapelvei megegyeznek a tabletta rendelésével. Amennyiben bármilyen további kérdése lenne a hüvelygyűrű használatával, örömmel állunk rendelkezésére.
Hazánkban a közelmúltban vált elérhetővé a fogamzásgátló tapasz, amely nem igényel napi odafigyelést, csupán hetente egyszer kell a bőrre helyezni. Kivédi a tabletta bevételének hibáit, ezt javasoljuk, ha a napi ritmusba nehezen illeszthető be a tabletta szedése.

Méhen belüli eszközök

Ezeket az eszközöket nőgyógyászati vizsgálat során orvosa helyezi fel a méh üregébe. Az Ön részéről a rendszeres ellenőrzéseken kívül további odafigyelést nem igényelnek. Éppen a felhasználói hiba kivédése biztosítja nagy megbízhatóságukat.
A hagyományos méhen belüli fogamzásgátló eljárások (intrauterin eszköz – IUE, vagy intrauterine device - IUD) a méh üregében elhelyezkedő különféle alakú speciális műanyagból és esetenként fémből álló eszközök. Köznapi elnevezése („hurok”) alakjára utal, bár a mai eszközök leggyakrabban T alakúak. Az eszköz a méhnyálkahártyát alkalmatlanná teszi a beágyazódásra. Általában menstruáció alatt, vagy közvetlen a vérzés utáni időszakban helyezzük fel. Hosszú távú, biztonságos védelmet nyújt, használata ma már nem szült nőknél is javasolható.
A méhen belüli eszközök speciális képviselői a méhen belüli rendszerek (IUS). Ezek típustól függően 3-5 éven keresztül folyamatos, kis mennyiségű progeszteron kiáramlásával növelik a módszer biztonságát. Az IUS alkalmazása lényegesen csökkenti a gyulladás előfordulását, valamint a menstruációs vérvesztést. Használata sokak számára jelentheti az ideális fogamzásgátló eljárást. A Mirena / Levosert alkalmazása elsősorban már szült nőknek ajánlható, felhelyezése után 5 évig biztosít védelmet a nem kívánt terhesség ellen. Nem szült nők számára került kifejlesztésre a Jaydess, mely kisebb méreténél fogva könnyebben felhelyezhető, nem szült nők is alkalmazhatják, 3 évig biztosít fogamzásgátló hatást.

Az IUS egyesíti a fogamzásgátló tabletta és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz előnyeit, ugyanakkor jórészt mentes azok lehetséges szövődményeitől. Nem tartalmaznak ösztrogént, így 35 év felett is alkalmazhatóak.

A legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszerek közé tartoznak, hatékonyságuk a művi sterilizáláshoz hasonlítható, ugyanakkor reverzibilis, eltávolításuk után újra vállalhat terhességet.
A Mirena, és az egyéb medikált méhen belüli eszközök sokak számára jelenthetik az ideális fogamzásgátló eljárást. Több évre szóló fogamzásgátló módszerek, melyek egyesítik a fogamzásgátló tabletta és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz előnyeit, ugyanakkor jórészt mentesek azok lehetséges szövődményeitől. Nem tartalmaznak ösztrogént, így 35 év felett is alkalmazhatóak. A legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszerek közé tartoznak, hatékonyságuk a művi sterilizáláshoz hasonlítható, ugyanakkor reverzibilis, eltávolításuk után újra vállalhat terhességet.
A NAP Rendelőben részletes írott és fényképes tájékoztató anyagokkal rendelkezünk, melyet örömmel rendelkezésükre bocsátunk. Kollégáink Mirena és Jaydess alkalmazása területén a legtapasztaltabb magyarországi nőgyógyászokhoz tartoznak, forduljanak hozzájuk bizalommal.

A nem kívánt terhesség megelőzhető

Személyre szabott tanácsadás keretein belül választjuk ki az Ön és partere számára legmegfelelőbb módszert.

Foglaljon időpontot

Egyéb módszerek

A fent említett eljárásokon kívül léteznek még lehetőségek, melyet különböző okok miatt ritkábban használunk, de a személyre szabott tanácsadáson során érinteni fogunk. Bizonyos feltételek mellett kérhető a végleges megoldást nyújtó műtéti megoldás is, ahol a petevezető elzárásával akadályozzuk meg későbbi terhesség létrejöttét.
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
chevron-up-circlechevron-down-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram