Nőgyógyászati ultrahang diagnosztika

A nőgyógyászatban a leggyakrabban használt kiegészítő diagnosztikus vizsgálat az ultrahang (UH). Nemritkán (pld. kislányoknál) első diagnosztikus vizsgálóeljárásként is használható, de mivel fájdalmatlan, a vizsgálóágy melletti készülékkel könnyen, gyorsan kivitelezhető és sugárterheléssel nem jár, minden életkorban gyakran elvégezzük. Értékes kiegészítő információt adhat és fontos szerepe van a fejlődési rendellenességek kimutatásában, a petefészek ciszta, a méh mióma, a kismedencei szervek rosszindulatú daganatainak felismerésében, az elváltozások nyomon követésében. A korszerű ultrahang készülékek birtokában nőgyógyászatban az egyéb képalkotó eljárásokat (CT, MRI) jóval ritkábban kell igénybe vennünk. Nőgyógyászati ultrahang vizsgálatot két módon végzünk: hason keresztül telt hólyag mellett tudjuk megtekinteni és értékelni a kismedencei szerveket. Ekkor fontos, hogy vizsgálat előtt bőven fogyasszon folyadékot. Még megbízhatóbb és több információt ad a hüvelyi ultrahang, amikor a vizsgálófejet a vizsgálandó szerv közvetlen közelébe, a hüvelybe vezetve részletgazdag, jobban értékelhető képet nyerünk. Hüvelyi ultrahang vizsgálatnál a telt hólyag inkább zavaró, így vizsgálat előtt célszerű kiürítenie.
A látott képet fotón kinyomtatva és a számítógépen is tárolni tudjuk, lehetőséget biztosítva a későbbi összehasonlító vizsgálatra, szükség esetén konzultációra.
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram