Nőgyógyászati fertőzések

A hüvely a szervezet védekező rendszerének fontos része, a felszálló nőgyógyászati fertőzések megelőzésében kiemelt szerepe van. Bizonyos mennyiségű váladék élettani állapotban is található a hüvelyben. A hüvely nem steril szerv, akárcsak a szájüregben itt is számos mikroorganizmus, baktérium található. Élettani esetben ezek a mikroorganizmusok békés egyensúlyban vannak, s biztosítják a hüvely normál flóráját. A hüvelyben normál körülmények között található mikroorganizmusok közül legfontosabbak a Lactobacillusok. Ezek a pálcika alakú, tejsavtermelő baktériumok biztosítják a hüvely normál, savas pH értékét, s szerepet játszanak a hüvelyi fertőzések elleni védekezésben is.
A rendellenes mennyiségű és minőségű hüvelyi váladékozás a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati probléma. Egyes esetekben csupán a hüvely normál flórája változik meg, bővebb váladékozást, panaszokat okozva. A panaszok hátterében leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel járó gombás hüvelygyulladás áll. Gomba egyébként a normál flórában, panaszmentes nők hüvelyében is jelen lehet, s pontosan nem tisztázott, mitől alakul ki kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés. Bizonyos hajlamosító tényezők ismertek: előzetes antibiotikum kezelés, terhesség, cukorbetegség, az immunrendszer betegségei. Az akut megbetegedés szájon át szedett gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kezeléssel jól gyógyítható, a visszatérő gombás fertőzés kezelése azonban sokszor gondot okoz.
A hüvelyi váladékozás másik formájában bakteriális kórképről (bakteriális vaginosis) van szó. Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett békés egyensúly borul fel: a korábban kis számban található baktériumok túlnövik a fontos szerepet játszó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, fehéres, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik.

A NAP Rendelőben vizsgálattal, gyorstesztekkel biztosítjuk a nőgyógyászati fertőzések diagnosztikáját és sikeres kezelését.

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának, s típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át a partnerből, komoly bajt okozva. A megnövekedett mennyiségű hüvelyváladék ilyenkor általában a méhszáj gyulladásából (cervicitis) származik. Sokszor kevésbé kellemetlen tüneteket okoz mint a hüvelygyulladás, holott annál sokkal veszélyesebb kórkép. Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható, a két leggyakoribb kórokozó a Humán papilloma vírus és a Chlamydia trachomatis.

A hüvelyi fertőzések kezelését mielőbb el kell kezdeni: a késlekedés súlyos kórképek kialakulásához, meddőséghez vezethet.

Kellemetlen szagú, fehéres, bő hüvelyi váladékozás gyötri?

Nőgyógyászati vizsgálattal a panaszok könnyen diagnosztizálhatók, jól kezelhetők.

Foglaljon időpontot

Különösen az alábbi tünetek jelentkezése estén indokolt soron kívüli vizsgálat:

  • A hüvelybemenet környékén kiütések, szemölcsök
  • Szokatlan színű, szagú, mennyiségű hüvelyváladék
  • Égő, kellemetlen érzéssel járó vizelés
  • Fájdalom szeretkezés közben
  • Duzzanat a nemi szervek, vagy a lágyéki nyirokcsomók környékén
A szexuális úton terjedő fertőzések – ha már megelőzésük nem sikerült - általában jól gyógyíthatók. A kezelést azonban mielőbb el kell kezdeni: a késlekedés súlyos kórképek kialakulásához, meddőséghez vezethet.
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram