Változókori panaszok

A női változókor, más néven klimaktérium egy 10-15 éves periódus, mely magába foglalja az utolsó havi vérzés (menopauza) időpontját, valamint az azt megelőző, és az azt követő időszakot is. Bár önmagában a klimaktérium nem betegség, mégis célszerű szót ejteni róla, mert ez idő alatt olyan hormonális változások sora következik be, amelyek számos kellemetlen tünettel, változókori panaszok együttesével járhatnak, sőt egyes betegségek kockázatát is fokozhatják.

A női változókor bekövetkezhet természetesen, amikor a petefészkek az életkor előrehaladtával lassan kimerülnek, nem következik be peteérés, de kialakulhat külső tényezők hatására műtét (petefészkek eltávolítása) után, vagy rosszindulatú folyamatok kezelése során (sugárterápia) is. Minden esetben elsősorban a kialakuló ösztrogénhiány okozhat problémát.

Kiegyensúlyozottan a változókorban is

Vérzészavarokkal küzd? Hőhullámok, szorongás, érzelmi labilitás gyötöri?
Van megoldás!

Foglaljon időpontot
A klimaktériumnak három fázisa különíthető el, melyek a hormonális háttér, a tünetek és a lehetséges szövődmények tekintetében is jelentősen eltérnek egymástól. Menopauzának az utolsó havi vérzést tekintjük. Diagnózisa értelemszerűen csak utólag állítható fel, hiszen nem tudható, melyik lesz az utolsó vérzés.

Premenopauza

Az utolsó havivérzést megelőző szakaszt a tüszőrepedés fokozatos elmaradása és a sárgatesthormon hiánya jellemzi, melynek legfőbb tünetei a vérzészavarok. Előfordulhat tartós vérzéskimaradás (amenorrhoea), melyet erős, tartós, fájdalmas, alvadékos vérzések követhetnek.

Perimenopauza

A menopauza körüli pár éves időszak, melyre a minimális progeszteron-termelés és a csökkenő ösztrogén-termelés a jellemző. A változókor legjellemzőbb tünetei (a hőhullámok és az izzadás), valamint esetleges pszichés problémái (szorongás, depresszió, önértékelési zavarok, érzelmi labilitás, stb.) a csökkenő ösztrogén-termelés rovására írhatók.

Posztmenopauza

Az utolsó vérzést követő időszak, ekkor már mind az ösztrogén-, mind a progeszteron-termelés minimális. A klinikai képet az ösztrogénhiány szövődményeinek (érelmeszesedés miatti koszorúér-betegségek, csontritkulás miatti esetleges törések, késői típusú cukorbetegség, vizelet-visszatartási nehézség) tünetei uralják.
A változó kor diagnózisának felállításához általában nincs szükségünk laboratóriumi tesztekre, de kétség esetén az ösztrogén és a progeszteron termelésének csökkenése a vérből jól kimutatható. Ugyanakkor a szabályozó hormonok (FSH és LH), mintegy a hormonhiány kompenzálására, extrém mennyiségben termelődnek.
Rendelőnkben életvezetési tanácsokkal, gyógynövényekkel, szükség esetén hormonpótló kezeléssel segítünk a változókori panaszok tüneteinek csökkentésében.
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram