Hüvelyi fertőzések a várandósság alatt

Biztosan Ön is észrevette, hogy a terhesség alatt megváltozott a hüvelyváladék mennyisége és minősége. Ijedtségre nincs oka, ez legtöbbször a terhességgel összefüggő változások következménye. Természetesen kóros folyamatok, hüvelyi fertőzések is kialakulhatnak, de fontos tudnunk, a hüvely nem steril szerv, akárcsak a szájüregben számos mikroorganizmus (baktériumok, gombák) található benne. Ezen baktériumok közül legjelentősebbek a Lactobacillus törzsek, ezek egy része felelős a hüvelyi savas pH fenntartásáért. Ugyanúgy részét képezik a normál flórának azok a baktériumok, és gombák is, melyeket fakultatív patogéneknek nevezünk: ezek élettanilag is megtalálhatók a hüvelyben, de a hüvelyi egyensúly megbomlásakor számuk megnő, és ez panaszokhoz vezethet.
A hüvelyben mindig található váladék, mely a hüvelyi mirigyek által termelt váladékból, a nyálkahártya leváló hámsejtjeiből és a fentebb említett mikroorganizmusokból áll össze. Amennyiben a hüvely száraz, az is panaszok forrása lehet. A terhességgel járó, robbanásszerű hormonális változások, valamint a nagymértékben megváltozott keringési viszonyok miatt általában bővebb ilyenkor a hüvelyváladék. Ez önmagában tennivalót nem igényel, de kóros társuló tünetek (kínzó viszketés, véres váladék, kellemetlen szag, stb.) mindenképpen érdemes a terhesgondozást végző orvosát felkeresnie.

Hüvelyi fertőzések esetén a panaszok hátterében leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel járó gombás hüvelygyulladás áll. Előzetes antibiotikum kezelés, cukorbetegség, jól ismert hajlamosító tényezők, de a terhesség a hormonális változások és az immunrendszer megváltozott működése révén önmagában is kedvező körülményeket teremt a gombák elszaporodásához. Az akut tünetek jól kezelhetőek, de terhesség alatt lehet számítani a tünetek visszatérésére.

Hüvelyi váladékozás, hüvelyszárazság vagy kínzó viszketés?

A várandósság ideje alatt fellépő panaszok könnyen diagnosztizálhatók és jól kezelhetők.

Foglaljon időpontot

B-csoportú Streptococcus (GBS) szűrése

A B-csoportú Streptococcus baktérium súlyos, életveszélyes fertőzéseket okozhat újszülöttekben, ugyanakkor a várandósság alatt nem ad tüneteket. A statisztikák szerint a várandósok 15-20 százaléka hordozza ezt baktériumot, teljesen tünetmentesen. Ha a magzat, majd az újszülött a szülőcsatornában Streptococcus baktériummal fertőződik meg, a szülés után légzési és keringési zavarok jelentkezhetnek, később akár szepszis is kialakulhat. Rendelőnkben a várandósgondozási protokollunkba beillesztve a 35-37. hét között elvégzett GBS szűréssel zárjuk ki a kórokozó jelenlétét. Pozitív GBS szűrési eredmény esetén a szülés megindulásakor antibiotikum terápia indítása javasolt.
Terhességben is kell gondolnunk a szerencsére ritkán előforduló, szexuálisan átvihető klasszikus fertőzésekre, hiszen bizonyos esetekben a magzat károsodását okozhatják, vagy a spontán hüvelyi szülést teszik lehetetlenné.

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram