Nőgyógyászati szűrővizsgálatok

A nőgyógyászati szűrővizsgálatok gondolata a nők többségében aggodalmat kelt. Sokszor ez korábbi kedvezőtlen tapasztalatokon alapul (hosszas várakozás, nem megfelelő körülmények, az orvos hozzáállása, fájdalmas vizsgálat). Bár a vizsgálat lehet kissé kellemetlen, hisszük, hogy a rossz élmények nem feltétlen velejárói a nőgyógyászati vizsgálatnak. A NAP Rendelőben felkészült orvosaink előjegyzés alapján rövid várakozási idővel dolgoznak, az otthonosan berendezett rendelőben a félelemérzet kimutathatóan csökken, az öltözőfülke és a vizsgálóasztal közelsége, az egyszer használatos, előmelegített eszközök mind az Ön kényelmét szolgálják.

Évenkénti ellenőrző vizsgálaton legcélszerűbb a menzesz után néhány nappal jelentkezni, természetesen – ha panasza van, bármikor felkeresheti orvosát. A szokásos tisztálkodáson kívül vizsgálat előtt speciális teendője nincs. Ne használjon a nemi szervekre semmilyen gyógyszert, krémet, mivel ezek nehezítik a pontos értékelést.

A nőgyógyászati szűrővizsgálatok menete

A vizsgálat egy beszélgetéssel kezdődik, ahol beszámolhat panaszairól. Kérdéseket teszünk majd fel: tudni szeretnénk az utolsó menzesz időpontját, a vérzések rendszerességét, az esetleges társuló tüneteket. Már ekkor számoljon be panaszairól: jelentkezésük idejéről, jellegükről, az addig alkalmazott kezelésekről, gyógyszerekről. Egy jól vezetett menzesznaptár mellett biztosan nem okoznak gondot a válaszok.
A beszélgetést követően kerül sor magára a vizsgálatra. A nőgyógyászati szűrővizsgálatok során egy speciálisan erre a célra kialakított vizsgálóasztalt használunk, az orvos és az asszisztensnő segít a legkényelmesebb helyzet megtalálásában. Az orvos először megtekinti a külső nemi szerveket, majd egy műanyagból készült, egyszer használatos steril eszköz segítségével a hüvelyt és a méhszájat. A hüvelytükör alkalmazása szükséges ahhoz, hogy az egyébként összefekvő hüvelyfalak és a folytatásukban lévő méhszáj megtekinthető legyen. 

Ehhez egy speciális nagyítót (kolposzkóp) használunk, ami közvetlenül a vizsgálóasztal mellett található. Az ezen keresztül megjelenő képet a NAP Rendelőben egy monitoron Ön is láthatja. Lehetőség nyílik kenetek vételére, illetve a szűrővizsgálat elvégzésére. Ezek a beavatkozások már semmilyen további kellemetlenséggel nem járnak. Rákszűrés során a kolposzkópos vizsgálat (megtekintés) mellett kenetet veszünk a méhszáj külső és belső felszínéről. A műszer eltávolítása után a nőgyógyász hüvelybe vezetett ujjai segítségével áttapintja a kismedencét, tájékozódik a méh és a petefészkek nagyságáról, helyzetéről, gyulladás, terhesség, egyéb elváltozás meglétéről. Az egész vizsgálat csupán néhány percig tart, a rendelőben töltött idő nagyobb részét beszélgetéssel töltjük majd. Ha szükségesnek látszik, vagy panaszai indokolják, kiegészítő vizsgálatokra kerülhet sor. Ez legtöbbször ultrahangvizsgálatot, vagy későbbi vérvételt jelent.
Befejezésül mód nyílik a talált elváltozások megbeszélésére, tanácsadásra, szükség esetén a gyógyszeres kezelés kiválasztására. Bármilyen kérdése merül fel a vizsgálat kapcsán, azt bátran tegye fel! Igyekszünk majd legjobb tudásunk szerint válaszolni és segíteni. Így megnyugodva hagyhatja el rendelőnket. A rákszűrés eredményéért általában két hét múlva tud telefonon vagy emailben érdeklődni. Amennyiben sem vizsgálatnál, sem a rákszűrés eredményében nem találunk eltérést, elegendő egy év múlva kontrollvizsgálaton megjelennie. Esetleges eltérés esetén a teendőket közösen megbeszéljük.

Méhnyakrák szűrés egyénre szabva

A hagyományos nőgyógyászati cytológiai kenetvétel ma is általánosan elfogadott a méhnyakrák megelőző állapotainak szűrésére, de ma már nem minden szempontból felel meg a szűrésekkel szemben támasztott követelményeknek. Különösen igaz ez 35 év feletti pácienseknél. A NAP Rendelőben hazánkban az elsők között állítottuk össze a nemzetközileg legkorszerűbbnek számító méhnyakrák szűrési vizsgálatsort, ugyancsak az elsők között tettük elérhetővé a legnagyobb biztonságot nyújtó CervicLife szűrést. A kínálatban szereplő szűrések közül mindenki életkorának, igényeinek megfelelően tudja kiválasztani a számára alkalmasnak ítélt vizsgálatot. A választáshoz igyekszünk az alábbiakban segítséget nyújtani, összefoglalva az egyes szűrésekről a legfontosabb tudnivalókat.
A méhnyakrák szűrés jelentősége azért igen nagy, mivel a rákot megelőző állapotok a méhszájon nagy biztonsággal felismerhetők, és időben elvégzett kezeléssel teljes biztonsággal gyógyíthatók.

CervicLife szűrés

Egyénre szabott szűrés.
Életkora, eddigi leletei és kérése alapján a legnagyobb biztonságot nyújtó szűrést választjuk.

Foglaljon időpontot

Cytológiai szűrés (sejtkenet vizsgálat)

Tartalmazza a méhszájról vett kenetben található sejtek alaki vizsgálatát mikroszkóp alatt. A rendelőnkben levett kenetet minden esetben akkreditált cytológiai laborban értékelik nagy gyakorlattal rendelkező cytológusok. A sejtekben felismerhető a HPV fertőzésre utaló jel, illetve egyéb kóros alaki eltérés. Rendelőnkben a kenetvizsgálatot kiegészíti a méhnyak felszínének nagyítóval történő megtekintése, az úgynevezett kolposzkópos vizsgálat. Ez minden továbbiakban ismertetett szűrés kapcsán is elvégzésre kerül.

Amennyiben Ön még nem múlt el 35 éves, korábbiakban nem volt a méhszájon eltérés, vagy kóros cytológiai lelet, úgy évente ismételve ez a szűrés megfelelő biztonságot nyújt. Ha a kenetben eltérés látható, úgy a továbbiak eldöntésére kiegészítő vizsgálatokat (HPV meghatározás, CINtec vizsgálat) javaslunk. Amennyiben Ön egy lépésben szeretne megbízható, végleges eredményhez jutni, úgy a CervicLife teszt elvégzése tudja ezt biztosítani.

HPV (Humán Papilloma Vírus) szűrés

Ma már egyértelműen igazolt, hogy a méhnyakrák kialakulásának hátterében csaknem minden esetben tartósan fennálló, magas kockázatú HPV fertőzés áll. Fiataloknál a HPV fertőzés gyakori, de a szervezet saját immunrendszere a fertőzést 70% os biztonsággal egy éven belül leküzdi. Ez alapján a HPV fertőzés kimutatása, mint elsődleges szűrőmódszer ebben az életkorban nem működik hatékonyan.

A HPV fertőzés 35 éves életkor fölött már ritkább, ugyanakkor az immunrendszer kevésbé hatékony a fertőzés leküzdésében, így fennáll a tartós fertőzés lehetősége. Emiatt 35 év feletti életkorban a magas kockázatú HPV törzsek kimutatása megbízhatóan alkalmazható elsődleges szűrésként. A negatív magas kockázatú HPV eredmény nagy biztonsággal zárja ki rákmegelőző állapot meglétét, így további tennivalója nincs. Pozitív esetben kiegészítő vizsgálatokat javaslunk. Ha Ön szeretné elkerülni az emiatti izgalmat, az ismételt vizsgálatot, úgy egy lépésben juthat eredményhez a CervicLife teszt elvégzésével.

CervicLife

Jelenleg a világon elérhető legkorszerűbb, legnagyobb biztonságot nyújtó szűrés. Egy lépésben tartalmazza a Cytológiai vizsgálatot és a HPV meghatározást, bármelyik eltérése esetén automatikusan elvégzésre kerül a CINTec Plus vizsgálat is. Nagy biztonsága mellett előnye, hogy semmilyen kiegészítő vizsgálatra nincs szükség: negatív eredménye mellett szűrés kapcsán legalább 2 évig nincs további tennivalója. Pozitív eredmény alapján biztonsággal megmondható, mikor szükséges ellenőrző vizsgálatra jelentkeznie, illetve szükséges-e esetleg beavatkozás (szövettani vizsgálat).

Kiegészítő CINTec Plus vizsgálat

A cytológiai kenetből származó sejtek molekuláris elemzése, melynek során két fehérje vizsgálata történik. Amennyiben a két fehérje egyszerre kimutatható a sejtekben, az nem megfelelően kontrollált sejtszaporodásra utal. Ez komolyan felveti rákmegelőző állapot lehetőségét, így szövettani vizsgálat, az érintett terület kimetszése indokolt.

A CINtec Plus vizsgálat kiegészítésként kérhető, amennyiben a cytológiai kenetben eltérés látható, vagy magas kockázatú HPV fertőzés igazolható. Amennyiben a CINtec Plus vizsgálat negatív, úgy beavatkozásra aktuálisan nincs szükség, várakozás megengedhető.

A CINtec Plus vizsgálatot a CervicLife szűrés alapvetően tartalmazza, így egy lépésben juthatunk végleges, megbízható eredményhez.
A szűrés eredményéről legkésőbb három héten belül a bejelentkezéskor megadott email címre értesítést küldünk. Amennyiben sem vizsgálatnál, sem a rákszűrés eredményében nem találunk eltérést, elegendő egy év múlva (CervicLife vizsgálat esetén két év múlva) kontrollvizsgálaton megjelennie.
Kérje az egyedülállóan komplex méhnyakszűrést, amely egy lépésben kínál végleges eredményt!
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram