HPV diagnosztika és védőoltás

Amit a HPV vírusról tudni érdemes

Bizonyára Ön is hallott már arról, hogy a rosszindulatú betegségek kialakulásában különböző tényezők játszhatnak szerepet. Jól ismert például a dohányzás és a tüdőrák összefüggése. Az elmúlt évtizedben nagyszámú adat bizonyította a méhszáj rosszindulatú betegségének és egy vírusnak – Humán Papilloma Vírusnak (HPV) – a kapcsolatát. A Humán Papilloma Vírus szexuális kapcsolat útján terjedő kórokozó, mely a méhszáj sejtjeiben megtelepedve hosszabb idő alatt különböző elváltozások kialakulásában játszhat szerepet.

A HPV tulajdonképpen több, különböző típusú vírus gyűjtőneve: egyesek szemölcsös növedék (condyloma) kialakulásáért felelősek, mások a méhnyak sejtjeinek kóros elváltozását okozzák. E típusok kezdetben megváltoztatják a sejtek alakját, a sejtmag megjelenését, a folyamat fokozatosan súlyosbodva a méhnyak rosszindulatú daganatának kialakulásához vezethet. A magas kockázatú vírusok közül legfontosabbak a HPV 16 és 18 törzsek.
Az átmeneti HPV fertőzésnek nincs rosszindulatú folyamatot generáló hatása és a szervezet saját immunrendszere jó eséllyel képes elpusztítani a vírusokat. Különösen fiatal, jó immunrendszerű szervezet képes erre, s fél-egy év alatt eliminálja a fertőzést, a páciens HPV negatívvá válik. A folyamat elősegíthető az immunrendszert erősítő készítmények alkalmazásával. Szerencsére tartós fertőzés esetén is a rosszindulatú folyamat kialakulása általában éveket vesz igénybe, és a kezdődő elváltozások rendszeres méhnyakrákszűréssel felismerhetők, kezelhetők.

Szakmailag megalapozott válaszok, korszerű ellátás

Rendelőnkben a rákszűrésre, a HPV diagnosztikára, a HPV elleni immunizációra 
és védőoltás beadására is lehetőség van.

Foglaljon időpontot

Előzze meg a fertőzést: HPV védőoltás, maximális védelem

A védőoltást a szexuális élet kezdete előtt tizenévesekben alkalmazva közel 100%-os biztonsággal megelőzhető a HPV 16-os és 18-as típusával összefüggő méhszájrák kialakulása. Mindemellett jó hatásfokkal védhet az egyéb, hasonló szerkezetű, ritkábban előforduló HPV törzsek ellen is. A HPV védőoltás ugyancsak indokolt lehet a férfiak számára is, nemcsak azért mert a férfiakban is kialakulhatnak elváltozások, hanem mert a HPV pozitív férfiak fertőzésveszélyt jelentenek a nőkre. A védőoltás a már kialakult HPV fertőzés lefolyását nem befolyásolja, azt nem gyógyítja. Bár az oltás ideális időpontja az első szexuális kapcsolat előtti életkor, felnőtt, szexuálisan aktív nők esetében is csökkenti a méhszájrák kialakulásának esélyét.

Mi a teendő fertőzés gyanúja esetén?

Amennyiben Önnél a méhszáj nagyítóval történt megtekintése (kolposzkópia), illetve a cytológia eredménye nem teljesen megnyugtató, indokolt a HPV tesztet elvégezni. Ez igazolja, vagy kizárja a vírusok jelenlétét, azonosítja a HPV törzset, így segít a további teendők meghatározásában. Ennek ismeretében orvosával közösen döntenek majd a további tennivalókról. Ez az eltérés súlyosságától, életkorától, a jelenlévő törzs típusától, a kiegészítő CINTecPlus vizsgálat eredményétől függően lehet gyakoribb ellenőrzés, különböző módszerekkel végzett szövettani vizsgálat.

Mivel a kialakult HPV fertőzés hatásos kezelésére jelenleg nincs lehetőségünk, már létrejött szöveti eltérések esetén az egyetlen lehetséges terápia a kóros szövetrészek, súlyosabb esetben szerv eltávolítása. Így nyilvánvalóan igazán eredményes csak a vírusfertőzés megelőzése lehet. Szerencsére Magyarországon is hozzáférhető a méhnyakrák elleni védőoltás, mely hatásos védelmet nyújt – éljen a lehetőséggel! Az oltás nem fertőző HPV-szerű részecskéket tartalmaz, ami kiváltja a szervezet immunválaszát.
Orvosaink a méhnyakrák prevenció, a HPV infekció és a HPV védőoltás országosan elismert szakemberei, számos hazai és nemzetközi kongresszus meghívott előadói. Biztos lehet benne, hogy Ön a lehető legjobb ellátásban részesül.
Rendelőnk közel egy évtizede büszkén támogatja a Mályvavirág Alapítvány munkáját. Az alapítvány „a méhnyakrákos nők gyógyulásáért és a megelőzésért”, 2013 májusában alakult meg, de ma már az összes rosszindulatú nőgyógyászati betegségben támogatja az érintetteket és családjukat.
Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram