A fájdalmas havi vérzés: dysmenorrhoea

A belső női nemi szervek közül a méh legbelső rétege a méhnyálkahártya, amely hormonális hatásra minden ciklus alatt fokozatosan megvastagszik, majd vérzés kíséretében lelökődik. A ciklus hossza felnőtt nőknél általában 28 nap, így a méhnyálkahártya lelökődése is 28 naponta következik be. A menstruációs ciklussal együtt járó hormonális változások okozhatnak enyhe kellemetlenséget: emlőfeszülés, teltségérzés, fáradékonyság, ingerültség, időnként fejfájás, azonban ezek az életmódot, aktivitást nem befolyásolják. A menzesz körüli időszakban azonban kifejezett panaszok is jelentkezhetnek, amelyek akár a normál napi teendők elvégzését is akadályozhatják, iskolai hiányzáshoz, munkaképtelenséghez vezethetnek.

Fájdalmas havivérzésről (dysmenorrhoea) beszélünk, ha a menstruációt kifejezett alhasi fájdalom, görcsök kísérik A menzesz előtti napok tünetmentesek, a fájdalom a menstruáció alatt jelentkezik, az első egy-két napban igen kifejezetten. Igen gyakori kórképről van szó: felmérésünk szerint a nők 70-80%-a ítéli fájdalmasnak havi vérzését, azonban sajnos csak kis hányaduk fordul orvoshoz a tünetek miatt, holott megfelelő gyógyszeres kezeléssel többségük tünetmentessé tehető lenne. A fiatalkorban jelentkező fájdalmas havivérzés hátterében szervi elváltozás általában nem áll, ezek az esetek gyógyszeres kezelésre jól reagálnak. Enyhébb esetekben rendszeres testmozgástól is eredmény várható, míg a házipatikában található szerek lehetnek a gyógyszeres kezelés első lépései, azonban sokszor nem megfelelőek, így célszerű felkeresnie nőgyógyászát, aki segítségére lesz a kellemetlen tünetek megszüntetésében. A gyógyszeres kezelés számos formája rendelkezésünkre áll. Amennyiben a panaszok mellett rendszeres szexuális kapcsolat áll fenn, és a fogamzásgátlás is megoldandó, a hormonális fogamzásgátló tabletták nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújtanak védelmet, de a fájdalmas menstruációs görcsöket is csökkentik.

A felnőttkorban jelentkező fájdalmas havivérzés hátterében szervi elváltozás is állhat, így ilyen esetekben mindenkor indokolt a részletes nőgyógyászati vizsgálat. A panaszokat nemritkán endometriosis okozza (a kórképről részletes ismertetőt talál honlapunkon).

A fájdalmas havivérzést el kell különítenünk a menzeszhez kapcsolódó másik tünetegyüttestől, a vérzés előtti napokban jelentkező prémenstruális feszültségtől. A prémenstruális kifejezés a tünetetek jelentkezésének időpontját jelöli: a panaszok a menzeszt megelőző időszakban a legkifejezettebbek, a vérzés jelentkezésekor csökkenek. A feszültség kifejezés a vezető tünetekre utal: ingerlékenység, szorongás, félelem. Fiatal életkorban jóval ritkább, mint a fájdalmas havi vérzés, de a tünetek ismerete segíthet felismerésében. Kezelése ugyanakkor kevésbé egyszerű, sokszor több készítményt kell kipróbálnunk.

Mindkét kórkép hátterének tisztázásában szívesen nyújtunk segítséget, szükség esetén gyógyszeres kezelést: forduljanak hozzánk bizalommal.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram