A premenstruális szindróma

A menstruációs ciklussal együttjáró hormonális változások legtöbb nőnél okozhatnak enyhe szubjektív tüneteket, de ezek az életmódot, aktivitást nem befolyásolják. A menses körüli időszakban azonban kifejezett panaszok jelentkezhetnek, amelyek akár a normál életvitelt is akadályozhatják.

A menses előtti napokban jelentkező, igen változatos tünetegyüttes összefoglaló neve a prémenstruális feszültség, vagy premenstruális szindróma (PMS). A premenstruális kifejezés a tünetetek jelentkezésének időpontját jelöli: a panaszok a mensest megelőző időszakban a legkifejezettebbek, a vérzés jelentkezésekor csökkenek. Elkülönítendő a fájdalmas havivérzéstől (dysmenorrhoea) amikor a menses előtti napok tünetmentesek, ugyanakkor a menstruációt kifejezett alhasi fájdalom, görcsök kísérik. A vérzést megelőző napok kellemetlen kísérőjeleit már régóta ismerjük, maga a premenstruális szindróma (PMS) kifejezés Katharina Dalton doktornő nevéhez fűződik, aki szintén szenvedett a betegségtől, s saját magán sikerrel alkalmazott hormonális kezelést az ötvenes években. Bár a ciklussal összefüggő hormonális változásokat azóta is a PMS egyik legfőbb okaként ismerjük, emellett számos egyéb tényező is szerepet játszik kialakulásában. A nemi hormonok ugyanakkor egy fontos idegi ingerületátvivő anyag, a szerotonin termelését befolyásolva a központi idegrendszerre is hatnak, befolyásolva az érzelmi reakciókat és kedélyállapotot. Táplálkozási tényezők közül a szénhidrát anyagcsere zavara, vitaminhiány, elsősorban a B6 vitamin csökkent szintje lehetnek társult oki tényezők. Alkohol fogyasztása súlyosbítja a tüneteket. A családi halmozott előfordulás inkább viselkedési minta következménye, mintsem valódi genetikai tényezők hatása. Gyakrabban fordul elő, ha a közvetlen környezetben másoknak is van hasonló panaszuk. Jelentkezését befolyásolja a nem kívánt terhességtől való félelem éppúgy mint a várt terhesség elmaradása. Utóbbi esetben a jelentkező mensest minden alkalommal egy újabb sikertelen próbálkozás jeleként éli meg a nő. Előfordulási gyakoriságát a népesség körében kulturális tényezők, a menstruációhoz való viszony is befolyásolja. Ahol a menstruációs vérzéshez a tisztátalanság képe társul, gyakrabban észleljük. Mindazonáltal a prementruális szindróma közvetlen kiváltó okát mind a mai napig nem ismerjük pontosan.

Tünetek
A premenstruális szindróma tünetei igen változatosak. A testi tüneteket fejfájás, szédülés, izom- és izületi fájdalmak, mellfeszülés vezetik. Álmatlanság éppúgy előfordulhat, mint aluszékonyság. A ciklus második felében termelődő hormonok hatásával függhet össze a mellfeszülés, a végtagok duzzanata, a haspuffadás, az átmeneti testúlygyarapodás. A pszichés tünetek közül az ingerlékenység, feszültség, fáradékonyság, lehangoltság uralhatják a képet. Általánosan jellemző az érzelmi labilitás, az indokolatlan, túlzott érzelmi reakció. Egyeseknél a premenstruális szindróma alig észlelhető hangulatváltozást okoz, mások viselkedése feltűnően megváltozik, s ezeket a változásokat néha környezetük igen nehezen viseli, így a premenstruális szindróma nemritkán családi, munkahelyi veszekedések kiindulópontjává válik. Mindez fordítva is igaz lehet: a nem megfelelően működő párkapcsolatban a nő gyakran a premenstruális szindróma tüneteibe "menekülhet". A tünetek a menstruációt megelőző két hétben jelentkeznek, igen változatos kombinációban és súlyosságban. A nemi teljesség korában lévő nők döntő többsége tapasztal PMS-re jellemző tüneteket élete folyamán, 30-40 százalékuknál a tünetek korlátozzák a szokásos napi tevékenységet, munkavégzést, 1-2 %-nál pedig lehetetlenné teszik a napi feladatok ellátását. A panaszok az életkor előrehaladtával általában súlyosbodnak, terhesség alatt átmenetileg megszűnnek, szülést követően azonban újra jelentkeznek.
Felismerése
A várt menstruációs vérzés előtt rendszeresen jelentkező testi tünetek, pszichés változások esetén gondoljunk premenstruális szindrómára! A PMS tünetei rendkívül változatosak lehetnek, és egyikük sem kizárólagosan erre a kórképre jellemző. A diagnózis felállításában tehát döntő a tünetek jelentkezésének időpontja, ciklusos jelentkezése.

A rendszeresen vezetett mensesnaptár nagy segítségünkre van a nőgyógyászati ellátásban. Előnye, hogy a menstruációs vérzés idejének, hosszának és erősségének feltüntetése mellett a ciklust kísérő tünetek is jelölhetők rajta. Az esetlegesen jelentkező testi és pszichés tünetek betűvel, vagy bármilyen -egyértelműen azonosítható- jellel rögzíthetők. Amennyiben több, a menstruációs ciklus második felében jelentkező panasz rendszeres jelentkezése látható rajta, úgy a premenstruációs szindróma diagnózisa pusztán a jól vezetett mensesnaptár alapján felállítható. A mensesnaptár vezetésére fordított idő bőségesen megtérül: éljen Ön is a lehetőséggel! Honlapunkon letölthető, kinyomtatható formában talál egy mensesnaptárt, melyet az elkövetkező egy évben használhat. Nyugodtan tüntesse fel rajta a menstruációs ciklust esetleg kísérő kellemetlen tüneteket is, s hozza magával vizsgálatkor.

Egyéb esetekben a panaszok jellege, jelentkezésük ideje, a menstruációs vérzéshez való viszonyuk alapján állítható fel a diagnózis. Mindenképpen fontos: a vérzés előtt visszatérően jelentkező testi és lelki tünetek esetén jelentkezzen nőorvosánál, aki segíteni fog panaszai megszüntetésében.
Kezelés
Enyhe tünetek esetén mindenképpen ajánlott a rendszeres testmozgás, napi legalább 30 perces intenzív fizikai aktivitás. Ugyancsak segíthet az esetleges érzelmi konfliktusok felderítése és azok szerepének tisztázása. Gyakran javasoltak korábban diétás megszorításokat. Az alacsony szénhidrátbevitel ritkán vezet javuláshoz, a sófogyasztás csökkentésének a puffadás és az ödéma megelőzésében lehet szerepe. Hasonló hatása miatt alkalmazható enyhe vízhajtó hatású készítmény is. Sokszor próbálkoztak vitaminok, mindenekelőtt B6 vitamin nagy adagjai bevitelével - kevés sikerrel.

A hormonális változások oki szerepe mellett logikus választás hormonális fogamzásgátló tabletta alkalmazása a premenstruális szindróma kezelésében. Ezt támasztja alá az a tapasztalati tény is, miszerint anovulációs ciklusban jóval ritkábban fordul elő PMS. A fogamzásgátló tabletta szedése mellett elmarad a peteérés. Ezt tekinthetjük a tabletta fő hatásának, emellett számos kedvező mellékhatása is van: kevesebb mellette a menstruációs vérzés mennyisége, ritkábban alakul ki vérszegénység, gátolja a petefészek cysták és az emlő jóindulatú elváltozásainak kialakulását. Ezen kedvező másodlagos hatásokkal a készítmény összetételéből adódóan lényegében minden hormonális fogamzásgátló tabletta rendelkezik. Emellett igyekeztek az emúlt időszakban olyan készítményeket kifejleszteni, amelyeknek az említett jó tulajdonságaik és biztos fogamzásgátló hatásuk mellett speciális előnyük is van. Létezik tabletta, amelynek kifejezett kedvező hatása van a zsíros, pattanásos arcbőrre, s legújabban hozzáférhető olyan fogamzásgátló készítmény, mely újfajta sárgatesthormon tartalmának köszönhetően enyhíti a havi vérzés előtti panaszokat. További kedvező tulajdonsága, hogy nem okoz súlygyarapodást, így az 1-2 kilogramm túlsúly miatt aggódó nők részére is biztos fogamzásgátló megoldást teremt. Emellett természetesen rendelkezik a hormonális fogamzásgátló tablettákra általánosan jellemző - korábban ismertetett- kedvező hatásokkal. Alkalmazásával nemcsak a premenstruális szindróma tünetei szűnnek meg, vagy csökkennek lényegesen, de elmúlik a terhességtől való aggódás is.

Fenti kezelés mellett ismét hangsúlyozzuk a fizikai aktivitás jelentőségét. Ennek kedvező hatása egyértelműen bizonyított, s az orvosa által ajánlott kezeléssel együttesen eredményesen csökkenti a premenstruális szindróma okozta kellemetlenségeket. Szükség esetén a terápiát feszültségoldó szerekkel egészítheti ki orvosa. A menstruációs ciklushoz kötött panaszok és a testi tünetek miatt a páciensek általában nőgyógyász segítségét kérik, az érzelmi élet változatos tüneteinek feloldásában ugyanakkor segíthet a pszichoterápia, súlyosabb esetekben ilyen irányú gyógyszeres kezelésre is kényszerülünk. Ilyenkor az eredményes kezelés érdekében pszichiáter segítségét célszerű igénybe venni.

Az ismertetett nőgyógyászati kezelés sikertelensége esetén még további lehetőségeink vannak a tünetek csökkentésére, keresse fel rendelőnket bizalommal!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram