A terhességmegszakításról

Ideális esetben terhesség akkor következik be, amikor mindkét partner ezt kívánja, a megszületendő utód felnevelésére felelősséggel felkészültek. Sajnos a terhességek jelentős százalékában ez ma még nincs így. Magyarországon különösen magas a nem kívánt terhességek aránya: száz kiviselt terhességre az elmúlt években közel 80, míg tavaly több mint 60 terhességmegszakítás jutott. Ez a nyugat-európai országok hasonló adatainál háromszor-négyszer magasabb szám! Különösen kedvezőtlen, ha a terhességmegszakítás az első kiviselt terhesség előtt, fiatalkorban következik be.

A szülész-nőgyógyász társadalom nagy erőfeszítéseket tesz a kedvezőtlen adatok javítására: a gyermeknőgyógyászati szakrendelések, a korszerű fogamzásgátló tabletták és a sürgősségi fogamzásgátlás hozzáférhetősége, a felvilágosító előadások mind hozzájárultak a nemkívánt terhességek arányának csökkenéséhez. Az eredmények azonban még messze vannak a kívánatostól, Magyarországon évente több mint ötvenezer terhességmegszakítást végeznek.
A havivérzés kimaradása
Egy-egy menstruáció kimaradása előfordulhat teljesen egészséges nőkben is. Mégis, vérzéskimaradás esetén legelőször terhességre kell gyanakodni, mielőbb célszerű elvégezni a terhességi tesztet. A patikákban kapható tesztek nagy biztonsággal igazolják vagy kizárják a korai terhességet, bármilyen kétség, vagy pozitív terhességi teszt esetén mielőbb forduljon nőgyógyászhoz! Ekkor mindenképpen indokolt ultrahang vizsgálatot is végezni. A hüvelyi ultrahang segítségével már a vérzés kimaradása után egy héttel biztonsággal ábrázolódik a méhen belül elhelyezkedő petezsák, igazolódik a terhesség. Fentiek után Ön párjával együtt dönt a terhesség megtartásáról. Reményeink szerint a terhesség mindkettőjük számára örömhír, várakozással tekintenek az elkövetkező kilenc hónap és az újszülött érkezése felé.

Amennyiben a terhesség kiviselését nem tudják vállalni, a törvényi rendelkezések keretein belül a nő kérheti terhessége megszakítását. Magyarországon az érvényes rendelkezések értelmében válsághelyzet esetén a terhességet a nő kérésére a betöltött 12. hétig lehet megszakítani. A beavatkozáshoz szükséges engedélyek, iratok beszerzése a nőgyógyászati vizsgálatot követően a Családvédelmi Szolgálatnál történik. Magyarországon a beavatkozás térítésköteles és a kérelem benyújtását követő 3 napos várakozási idő után végezhető el. Döntése meghozatalában a Családvédelmi Szolgálat munkatársai és nőgyógyásza segítségére lesznek, kérdésire őszintén válaszolnak, de a döntés felelősségét nem vehetik át Öntől!
A terhességmegszakítás módszere
A beavatkozás lényege a terhes méh tartalmának kiürítése, a beágyazódott terhesség magzati elemeinek, járulékos részeinek eltávolítása. A beavatkozást valamennyi esetben egyéni elbírálás szerint (a terhesség nagysága, korábbi terhességek és szülések) a legkíméletesebb, legkevesebb késői szövődményt eredményező módszerrel igyekszünk elvégezni. A beavatkozás hagyományos formája a kürettkanállal történő beavatkozás, melynek a korszerű szülészeti gyakorlatban már nincs helye, nem alkalmazzuk. Ennek során a méhszájat és a nyakcsatornát feltágították annyira, hogy az eszköz bevezethető legyen és a kanál előre-hátra mozgatásával a terhes méh nyálkahártyája leválasztásra került, a benne megtapadt magzati elemekkel együtt. Minél nagyobb volt a terhesség annál nagyobb kanalat kellett használni. Ez növelte a sérülés kockázatát, fokozta a szövődmények lehetőségét. A méhszáj eszközös tágítása károsíthatta annak szerkezetét, a későbbi terhességekben méhszáj elégtelenséget, vetélést, koraszülést okozva.

Napjainkban a lényegesen kevesebb veszéllyel járó vákumszívásos módszert alkalmazzuk, előtte szükség esetén, különösen még nem szült nőknél a méhszáj gyógyszeres előtágításával. A tágításra a hüvelybe vagy méhszájba helyezhető gyógyszereket használunk, melyek behatási ideje néhány óra. Ennek leteltével érzéstelenítésben végezzük el a méh kiürítését. A gyógyszeres méhszájtágítás nem károsítja a méhszáj szerkezetét. Egészen korai terhesség megszakítása esetén olyan vékony eszközt is tudunk alkalmazni, amivel elkerülhető a méhszájtágítás. Ez is alátámasztja a beavatkozás mielőbbi elvégzésének előnyeit.

Mint látható, gyógyszeres kezelést már ma is alkalmazunk a terhességmegszakításnál, teljes egészében gyógyszeres befejezésre Magyarországon és Európa legtöbb országában ma még nincs lehetőség. A vizsgált készítmények közül egymagában egyik sem alkalmas a terhesség befejezésére, több készítmény kombinált alkalmazása esetén is szükség lehet műszeres beavatkozásra. Elterjedésüket jogi-vallási megfontolások is gátolják. Fentiek ellenére hosszabb távon elképzelhető a teljes egészében gyógyszeres terhességmegszakítás.
A terhességmegszakítás lehetséges szövődményei
A terhességmegszakításnak lehetnek közvetlen szövődményei és később jelentkező negatív kihatásai. A különböző statisztikák általában 10% körül adják meg a mellékhatások gyakoriságát. Ez azt jelenti, hogy a terhességmegszakításra jelentkezők közül minden tizedik nő számolhat a szövődmények kockázatával. A sérülés a terhességmegszakítás egyik lehetséges velejárója. Mivel a terhes méh állománya felpuhult, még a leggondosabb kezekben is átfúródhat az eszköz a méh falán, ami vérzéssel, esetleg a környező szervek sérülésével járhat. Ilyen esetekben a beavatkozás után mindenképpen hosszabb megfigyelésre van szükség, sok esetben a műtét sem kerülhető el. Ennek során hastükrözés, esetleg hasmetszés útján áttekintjük a hasűri szerveket, csillapítjuk a vérzést ellátjuk a sérüléseket. Szerencsére igen ritkán kényszerülünk a méh eltávolítására.

A műtét után közvetlenül jelentkező vérzés sérülésre, a néhány nappal később jelentkező bővebb vérvesztés visszamaradt terhességi szövetre utalhat.

Előzőeknél napjainkban jóval gyakoribb, nem kevésbé veszélyes szövődmény a beavatkozás kapcsán kialakuló gyulladás. Ezt szinte soha nem a kívülről bevitt kórokozók, hanem a hüvelyből feljutó mikroorganizmusok váltják ki. A hüvely ugyanis nem steril szerv, mikroorganizmusok normál esetben is nagy számban mutathatók ki benne. A beavatkozás után nyitott méhszáj fertőzési kapu, rajta keresztül a kórokozók a méh üregébe, innen a hasüregbe juthatnak és gyulladás léphet fel. Ennek jelei a műtét utáni alhasi fájdalom (enyhe görcsölés a beavatkozás után szövődménymentes esetben is előfordulhat), kellemetlen szagú váladékozás, láz. A gyulladás jelentősége a beavatkozás utáni közvetlen kellemetlenség mellett a késői veszélyekben rejlik. Ha a gyulladás látszólag gyógyul is, a kialakuló összenövések állandó, vagy viszatérő alhasi panaszokat, fájdalmat okozhatnak. A gyulladásos összenövések lezárhatják a peteveztőket, meddőséget okozva. Ha a letapadás nem teljes a megtermékenyülés létrejön, de a vándorlás akadályozott, méhen kívüli terhesség alakulhat ki.

A késői szövődmények közül méhszájelégtelenség esetén a következő terhességben az addig zárt méhszáj nem tud ellenállni a növekvő magzat fokozódó súlyának, kinyílik, a terhesség időnek előtte vetéléssel vagy koraszüléssel fejeződik be. Előfordulása a ma alkalmazott módszerek mellett szerencsére rendkívül ritka.

A terhességmegszakítást bizonyos tünetek szövődménymentes esetben is kísérhetik. Az érzéstelenítéshez használt gyógyszerek okozhatnak enyhe utóhatást, fejfájást. Rövid ideig tartó alhasi panasz lehet a műtét után és néhány napos színes folyás, enyhe vérzés sem ritka. Mindezek néhány óra, 1-2 nap alatt megszűnnek, elmúlnak. Ha azonban a fájdalom tartós, vagy fokozódik, a színes folyás nem szűnik, vérzésbe megy át, mielőbb orvoshoz kell fordulni. Láz megjelenése még enyhe egyéb tünetek esetén is komoly figyelmeztető jel. Nőgyógyásza akkor tud eredményesen segítséget nyújtani ha ezen tünetek jelentkezése esetén mihamarabb felkeresi. A kezelés mielőbbi elindítása elengedhetetlen a késői károsodások megelőzésében.

A nem kívánatos testi hatások mellett nem ritka a lelki sérülés, melynek oka éppúgy lehet a párkapcsolat válsága, a terhesség elvesztésével járó trauma, a beavatkozással kapcsolatos kellemetlen élmény, a szövődményektől való félelem.

Magyarországon a fogamzásgátlók széles skálája, gyakorlatilag minden típusa elérhető. Ennek ellenére még mindig igen magas a terhességmegszakítások száma. Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy a nők nem, vagy nem eléggé ismerik azokat a veszélyeket, amelyek a művi vetélés szövődményei lehetnek, amelyeknek következményeként egészségüket komolyan kockáztatják.

A terhességmegszakítás semmiképpen sem tekinthető a családtervezés elfogadható módszerének. Célszerű tehát mindent megtenni elkerülésére. Akár rendszeres, akár alkalmi kapcsolat esetén ajánlott megbízható fogamzásgátlásról gondoskodni, melyről rendelőnkben részletes felvilágosítást kaphat. Amennyiben mégis védekezés nélküli együttlét történt, alkalmazható az esemény utáni tabletta, esetleg méhen belüli fogamzáságátló eszköz utólagos felhelyezése. Ha mégis bekövetkezett a nem kívánt terhesség, törekedni kell annak mielőbbi felismerésére, hogy megszakítása - ha annak törvényes feltételei adottak - minél hamarabb, a terhesség lehető legkorábbi szakaszában megtörténjen.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram