Chlamydia trachomatis

A leggyakoribb szexuális úton átvihető fertőzés sajnos még napjainkban sem kap megfelelő figyelmet, holott jelentősége éppen a fiatalok között rendkívüli. A Chlamydia trachomatis egy apró, a gazdasejteken belül szaporodó baktérium, ami első lépésben a méhszáj gyulladását okozza, de felfelé terjedve kismedencei gyulladást, majd a petevezetőt károsítva meddőséget eredményezhet.
Szexuális úton terjed, ugyanakkor nemcsak a fertőző fiú partner, de a megfertőzött lány is eleinte tünetmentes maradhat. Jelentkezhet bővebb, gennyes hüvelyváladék, de a baktérium ennek hiányában is megtelepedhet a nemi szervek nyálkahártyáján, s ha a petevezetőt is eléri, úgy annak elzáródását okozva meddőséget eredményez. Amennyiben a lezáródás nem teljes, úgy a petesejt és hímivarsejt találkozása létrejöhet, de a megtermékenyített petesejt továbbítása akadályozott lesz, s méhen kívüli terhesség következhet be. Ilyenkor a megtermékenyített petesejt nem jut el a méh üregébe, a petevezetőben marad, s itt ágyazódik be. Itt azonban a beágyazódás feltételei nem adottak, a petevezető megsérül, s akár életet veszélyeztető vérzés is kialakulhat. Nem ritka megbetegedésről van szó, s elsősorban fiatalok között gyakori: egyes adatok szerint a 18-24 év közötti szexuálisan aktív fiatalok 25-30%-ban is kimutatható.

A Chlamydia fertőzés a nőgyógyászati vizsgálat során vett kenetből igazolható -s ha jelen van- néhány napos kezeléssel gyakorlatilag teljes biztonsággal gyógyítható. Ehhez azonban feltétlenül szükséges jelentkeznie nőgyógyászati vizsgálaton. Különösen fontos odafigyelni új partner esetén, ilyenkor mindenféle fertőzés kockázata lényegesen nagyobb. Különösen alkalmi kapcsolat esetén a megelőzés fontos része gumi óvszer használata. Ez nemcsak a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, de az aktus teljes hossza alatt alkalmazva megakadályozza a szexuális úton terjedő kórokozók átjutását!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram