Fogamzás, terhesség létrejötte

Terhesség minden esetben létrejöhet, ha a hüvelybe került ondóváladékban található spermiumok a petevezetőbe eljutva, ott találkoznak a petesejttel. A petefészekben általában a menstruációs ciklus közepén következik be a peteérés, az ekkor kiszabaduló érett petesejt találkozik a petevezetőben a hímivarsejttel. Ez a megtermékenyülés pillanata. A megtermékenyült petesejt innen a méh üregébe vándorol, beágyazódik, s fejlődésnek indul az új egyed. A peteérés pontos időpontja azonban nehezen kiszámolható, különös a szabályos ciklusokkal még nem feltétlenül rendelkező fiataloknál. Rendszeres menzeszek esetén is előfordulhat "soron kívüli" peteérés, így történjen a közösülés a ciklus bármelyik időszakában, a megtermékenyülés feltételei adottak lehetnek.

A létrejött terhességnek számos gyanújele van: mellfeszülés, hányinger, reggeli hányás, de legjellemzőbb a menzesz elmaradása. Egy-egy menstruáció kimaradása előfordulhat teljesen egészséges nőkben is, mégis, vérzéskimaradás esetén szexuálisan aktív nőknél legelőször terhességre kell gyanakodni. Mielőbb célszerű elvégezni a terhességi tesztet. A patikákban kapható tesztek nagy biztonsággal igazolják vagy kizárják a korai terhességet, bármilyen kétség, vagy pozitív terhességi teszt esetén mielőbb forduljon nőgyógyászához, a további teendők megbeszélésére! A nőgyógyászati vizsgálat terhesség, vagy annak gyanúja esetén kiegészül egy ultrahang vizsgálattal is. A hüvelyi ultrahang már a vérzés kimaradása után egy héttel biztonsággal leírja a méhen belül elhelyezkedő petezsákot, igazolja a terhességet.

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram