Hüvelyi folyás, szexuális úton terjedő fertőző betegségek

Bizonyos mennyiségű váladék élettani állapotban is található a hüvelyben. Ez a hüvelybemenetbe nyíló mirigyek váladékából, a méhszájban elhelyezkedő nyák egy részéből, a leváló sejtekből áll össze. Így teljesen váladékmentes hüvelyről nem beszélhetünk, arra törekedni felesleges, a száraz nyálkahártya egyébként önmagában is fájdalmat okozna.

A hüvely emellett nem steril szerv, akárcsak a szájüregben itt is számos mikroorganizmus, baktérium található. Élettani esetben ezek a mikroorganizmusok békés egyensúlyban vannak, s biztosítják a hüvely normál flóráját. A hüvelyben normál körülmények között található mikroorganizmusok közül legfontosabbak a Lactobacillusok. Ezek a pálcika alakú, tejsavtermelő baktériumok biztosítják a hüvely normál, savas pH értékét, s szerepet játszanak a hüvelyi fertőzések elleni védekezésben is.

A rendellenes mennyiségű és minőségű hüvelyi váladékozás a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati probléma. Egyes esetekben csupán a hüvely normál flórája változik meg, bővebb váladékozást, panaszokat okozva. Ezekben az esetekben nem találunk olyan mikroorganizmust a hüvelyben, ami egészséges nőknél ne lenne jelen, csupán azok száma, egymáshoz viszonyított aránya változik meg. A kórkép kialakulását sem előzi meg szexuális kapcsolat, illetve ha igen, azzal nem áll feltétlen összefüggésben. Ilyen esetekben előtérben áll a hüvely, esetleg a hüvelybemenet gyulladása.

A panaszok hátterében leggyakrabban a kínzó viszkető érzéssel járó gombás hüvelygyulladás áll. Gomba egyébként a normál flórában, panaszmentes nők hüvelyében is jelen lehet, s pontosan nem tisztázott, mitől alakul ki kellemetlen tüneteket okozó megbetegedés. Bizonyos hajlamosító tényezők ismertek: előzetes antibiotikum kezelés, terhesség, cukorbetegség, az immunrendszer betegségei. Egyes nőknél a fogamzásgátló tabletta szedése mellett gyakrabban jelentkeznek hasonló tünetek, másoknál éppen a tabletta szedése mellett szűnnek meg a korábban rendszeres panaszok. Az akut megbetegedés szájon át szedett gyógyszerrel, helyileg alkalmazott kezeléssel jól gyógyítható, a visszatérő gombás fertőzés kezelése azonban sokszor gondot okoz. Ilyenkor az ismételt gyógyszerelés mellett mindig gondolnunk kell a fent említett rizikófaktorok kizárására is.

A hüvelyi váladékozás másik formájában bakteriális hüvelygyulladásról (bakteriális vaginosis) van szó. Ennek kialakulásában szintén csak olyan mikroorganizmusok vesznek részt, amelyek egyébként a normál flóra részei, csupán a korábban említett békés egyensúly borul fel: a korábban kis számban található baktériumok túlnövik a fontos szerepet játszó Lactobacillusokat. A hüvely vegyhatása lúgos irányba tolódik el, kellemetlen szagú, fehéres, bő hüvelyi váladékozás jelentkezik. Nőgyógyászati vizsgálattal a kórkép könnyen diagnosztizálható, jól kezelhető. A gyógyszerek alkalmazása mellett segíthet a hüvelyi pH korrekciója, savas vegyhatású hüvelyöblítőkkel.

A külső és belső nemi szervek egyéb megbetegedéseiben olyan mikroorganizmusok okoznak megbetegedést, amelyek egyébként nem részei a normál flórának, s típusosan szexuális kapcsolat során kerülnek át a partnerből, komoly bajt okozva. A megnövekedett mennyiségű hüvelyváladék ilyenkor általában a méhszáj gyulladásából (cervicitis) származik. Sokszor kevésbé kellemetlen tüneteket okoz mint a hüvelygyulladás, holott annál sokkal veszélyesebb kórkép. Az összefoglalóan szexuális úton átvihető fertőzéseknek nevezett csoportba számos megbetegedés sorolható, az okozott kórkép nem feltétlenül lokalizálódik a nemi szervekre: szexuális úton átvihető például a fertőző májgyulladás (hepatitis) kórokozója, ami elsősorban a májat, illetve az AIDS vírusa, ami az immunrendszer általános gyengítése révén az egész szervezetet érinti.

A leggyakoribb szexuális úton átvihető fertőzésekről (Chlamydia trachomatis, Human Papilloma Virus) elolvashatja részletes tájékoztatónkat.

A klasszikus "nemi betegségek" átmenetileg visszaszorultak ugyan, azonban az elmúlt években újra gyakrabban találkozunk velük, és ismerve a kelet-európai statisztikákat, sajnos Magyarországon is számítanunk kell ismételt elterjedésükre. A szifiliszt (lues, vérbaj) okozó baktérium a nyálkahártya apró - sokszor szabad szemmel nem is látható - hámsérülésein keresztül jut be a szervezetbe. A betegségnek több fázisa van: az első szakaszban 2-3 hetes tünetmentesség után egy kemény, fájdalmatlan fekély jelentkezik. A második szakaszban típusos kiütések jelentkeznek, a betegség ilyenkor a legfertőzőbb. Megfelelő kezeléssel a szifilisz jól gyógyítható, és nem jut el a harmadik, valamint az ér-, és idegrendszeri tünetekkel akár a beteg halálát okozó, az eredeti fertőzést 10-20 évvel követő negyedik fázisba.

A gonorrhoea (kankó) szintén gyakrabban észlelhető az utóbbi években. A baktérium nemcsak a nemi szervek, de a húgycső és a végbél nyálkahártyáját is megtámadja. A fertőzés után néhány nappal jelentkeznek a jellemzően vizelési panaszok. A kezdetei szakasz nőknél sokszor szegényes tünetekkel jár, ha azonban a kórokozó a belső nemi szervekre terjed általában már végleges meddőséget okoz. A korai kezelés mellett fontos a fertőző partner felkutatása és egyidejű ellátása.

A trichomonas egysejtű kórokozó, ami kellemetlen, zöldes váladékozást okoz. Mikroszkóp alatt a hüvelyváladékban jól láthatóak a jellegzetes alakú, gyorsan mozgó kórokozók. Gyógyszeres kezelésre a panaszok néhány nap alatt elmúlnak, de az újrafertőződés megelőzésére itt is fontos a partner egyidejű kezelése.

Szintén szexuális úton terjed a genitalis (nemi szervi) herpesz. A vírus által okozott kórkép a nemi szervek területén fájdalmas, apró hólyagos elváltozást okoz. Sajnos nem rendelkezünk igazán hatásos gyógyszeres kezeléssel, a vírusok a sejtekbe jutva, ott megtelepedve makacs, akár éveken keresztül kiújuló megbetegedést okoznak. Az ajkakon jelentkező herpeszt egy azonos csoportba tartozó, de másik vírus okozza, így a két elváltozás egymástól független. Ugyanakkor az ajakherpesz is hasonló okok miatt a szervezet ellenálló képességétől függően rendszeresen kiújulhat, sokszor éppen a menstruációk alatt.

Az AIDS fertőzésről a sajtóban sokat olvashatunk. Bár az információk és az odafigyelés hasznosságát nem vitatjuk, fontos tudni: Magyarországon néhány száz HIV fertőzött él, míg a Chlamdyia fertőzés a szexuálisan aktív tizenévesek között akár 30%-os is lehet! A Közép-Afrikából elterjedt AIDS vírus ugyanakkor az egész szervezetet legyengítő, évek alatt legtöbbször halálos kimenetelű fertőzést okoz. A kórokozót a spermium és a hüvelyváladék mellett az anyatej és a vér is terjesztheti. Ez utóbbi magyarázza az intravénás kábítószert fogyasztók közötti előfordulását. A fertőzés és a betegség kialakulása között akár évek is eltelhetnek. A laboratóriumi próbák már ebben az időszakban is pozitívak. A tünetek közül kezdetben a testszerte jelentkező nyirokcsomó duzzanat, későbbi légúti hurutos megbetegedése, visszatérő súlyos gombás fertőzés érdemel említést. A kialakult típusos kórképet a szervezet egészét érintő, nehezen uralható állapotromlás jellemzi.
Hogyan védekezhetünk a szexuális úton átvihető fertőzések ellen?
Állandó partner jelentősége, az alkalmi kapcsolatok veszélye!
Lehetőség szerint kerülje a gyakori partnerváltást, az új, ismeretlen, alkalmi szexuális partnert! Ha mégis ilyen kapcsolata adódik, mindig használjanak gumióvszert!
Bármilyen szokatlan tünet esetén forduljon nőgyógyászához!
A szexuális úton terjedő fertőzések - ha már megelőzésük nem sikerült - általában jól gyógyíthatók. A kezelést azonban mielőbb el kell kezdeni: a késlekedés súlyos kórképek kialakulásához, meddőséghez vezethet.
Különösen az alábbi tünetek jelentkezése estén indokolt soron kívüli vizsgálat:
A hüvelybemenet környékén kiütések, szemölcsök
Szokatlan színű, szagú, mennyiségű hüvelyváladék
Égő, kellemetlen érzéssel járó vizelés
Fájdalom szeretkezés közben
Duzzanat a nemi szervek, vagy a lágyéki nyirokcsomók környékén

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram