Mirena - méhen belüli fogamzásgátló rendszer

Mint a NAP Rendelő honlapján található tájékoztatókból is kiderül a nem kívánt terhesség elkerülésére számos módszer áll ma már rendelkezésünkre. Ezek közül mindenki igényeinek, elképzeléseinek megfelelően tud választani. Van azonban egy módszer, mely sokak számára jelentheti az ideális fogamzásgátló eljárást. Elsősorban már szült nőknek ajánlható, azonban használata nem kizárt még nem szült nők esetében sem. Ha Ön még nem szült, konzultáljon Mirena alkalmazásában és fiatalkorúak fogamzásgátlásában jártas szakemberrel.

A Mirena több évre szóló fogamzásgátló módszer, mely egyesíti a fogamzásgátló tabletta és a méhen belüli fogamzásgátló eszköz előnyeit, ugyanakkor jórészt mentes azok lehetséges szövődményeitől. Nem tartalmaz ösztrogént, így 35 év felett is alkalmazható, lokális progreszteron hatása révén csökkenti a vérzés mennyiségét, így ideális bővebb menstruációs vérzés esetén.
Fogamzásgátló hatása elsősorban lokálisan jelentkező hormonális hatásokkal függ össze: a méhnyakban lévő nyák összetételét megváltoztatva akadályozza a spermiumok feljutását, a méhnyálkahártya elvékonyodása nem teszi lehetővé a beágyazódást. Mirena mellett a vérkeringésbe kerülő hormonmennyiség elhanyagolható, ösztrogént pedig egyáltalán nem tartalmaz.

A legmegbízhatóbb fogamzásgátló módszer, hatékonysága a művi sterilizáláshoz hasonlítható, ugyanakkor reverzibilis, a Mirena eltávolítása után újra vállalhat terhességet. Felhelyezése után 5 évig biztosít védelmet, nem igényel napi odafigyelést, amennyiben panaszai nincsenek, elegendő az éves rákszűrésen részt vennie. Szoptatás alatt is alkalmazható.

Mirena alkalmazása esetén a menstruációs vérzés mennyisége és időtartama lényegesen csökken, jótékonyan hat a menstruáció kapcsán jelentkező kellemetlen tünetekre.
Felhelyezése célszerűen egy negatív nőgyógyászati rákszűrés birtokában a menstruációs vérzés végén, vagy az ezt követő napokban végezhető el. Ugyancsak felhelyezhető a szülés utáni 6 hetes kontrollvizsgálat alkalmával. Mirena felhelyezésben jártas nőgyógyász esetén a felhelyezés Önnek minimális kellemetlenséggel jár. A Mirena felhelyezést követően esetleg jelentkező alhasi diszkomfort fájdalomcsillapító tabletta adásával kivédhető. A Mirena viselésének első 2-3 hónapjában apró pecsételő vérzés jelentkezhet, ami semmilyen tennivalót nem igényel, rendszerint magától megszűnik.

A Mirena igen költséghatékony fogamzásgátló módszer, már két éves alkalmazása esetén is kedvezőbb, mint sok más fogamzásgátló eljárás, öt éves alkalmazásra számítva pedig messze a legolcsóbb eljárás.

A NAP Rendelőben részletes írott és fényképes tájékoztató anyagokkal rendelkezünk, melyet örömmel rendelkezésükre bocsátunk. Kollégáink Mirena alkalmazása területén a legtapasztaltabb magyarországi nőgyógyászokhoz tartoznak, forduljanak hozzájuk bizalommal.

Irodalom:

Gemzell-Danielsson K, Inki P, Heikinheimo O. Safety and efficacy of the levonorgestrelreleasing intrauterine system: recent insights.
Expert Rev Obstet Gynecol. 2013; 8: 235–247. DOI: 10.1586/eog.13.18

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram