Hogyan értékeljem a rákszűrés eredményét?

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban keresik fel a NAP Rendelőt tanácskérés céljából, máshol elvégzett rákszűrés pozitív eredményével. Tanácsokat kérnek a további nőgyógyászati tennivalóval kapcsolatban. Ezúton is segítségükre szeretnénk lenni, összefoglalva a nőgyógyászati rákszűrés eredményével kapcsolatos tudnivalókat.

Magyarországon évenként javasolt a nőgyógyász által elvégzett rákszűrő vizsgálat. Ennek kapcsán számos rendellenességre (petefészek cysta, myoma, nőgyógyászati gyulladás, stb.) fény derülhet, de legfontosabb a méhnyak állapotának megítélése, a rákmegelőző állapotok korai felismerése.

Magyarországon a nőgyógyászati rákszűrés alapvetően két részből áll: a méhnyak felszínéről és a nyakcsatorna kezdeti szakaszáról nyert sejtek vizsgálata mikroszkóp alatt (cytológiai vizsgálat), illetve a méhnyak felszínének megtekintése nagyító alatt (kolposzkópos vizsgálat).

Ez utóbbi eredménye azonnal megtudható, a NAP rendelőben a vizsgálat monitoron Ön által is nyomon követhető. A cytológiai vizsgálat eredményére rövidebb-hosszabb időt (rendelőnkben általában 2 munkanapot) várni kell.

Amennyiben mindkét vizsgálat eredménye negatív, Önnek további tennivalója nincs, panaszmentes esetben egy év múlva javasolt a nőgyógyász szakrendelést felkeresnie.

Amennyiben a kolposzkópos vizsgálat során eltérést találtunk, a további teendőkről a cytológai vizsgálat eredményének birtokában döntünk. Az elváltozást gyakran a hüvely vagy a méhszáj bakteriális gyulladása okozza. Ilyenkor a gyulladás kezelése után megismételjük a vizsgálatot, a kenetvételt.

Komolyabb eltérés gyanúja esetén ma már szinte minden esetben elvégezzük a Human Papilloma Vírus kimutatására alkalmas tesztet. Ha magas kockázatú HPV nincs jelen, úgy általában néhány hónap múlva javasolunk ismételt ellenőrzést. Magas kockázatú HPV törzsek tartós jelenléte esetén gyakran indokolt szövettani vizsgálat végzése. Ennek számos módja ismeretes, legkíméletesebb az elektromos kaccsal végzett kimetszés (LEEP), elvégzésére természetesen a NAP Rendelőben is lehetőség van. A műtét során egyrészt eltávolítjuk a gyanús területet, másrészt részletes kórszövettani feldolgozás is történik a méhszáj elváltozásának pontos leírására.

A nőgyógyászati szűrővizsgálat rendszeres elvégzése, az eredmény megfelelő értékelése, a további szükséges beavatkozások révén nagy biztonsággal megelőzhető az előrehaladott méhnyakrák kialakulása.

Természetesen a rákszűrés adatai mindíg egyéni értékelést igényelnek: az eredmény birtokában az előzményi adatok, az életkor, a gyermekvállalás ismeretében közös megbeszélésen döntünk a további teendőkről. Bármilyen további kérdése van, forduljon bizalommal a NAP Rendelő munkatársaihoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot
Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram