Vizelettartási zavarok

Ideális esetben vizeletürítés kapcsán rendszeres időközönként akaratlagosan teljesen ki tudjuk üríteni a húgyhólyagot. A folyamatot bonyolult szabályozó mechanizmus irányítja, nem ritkák a különböző zavarok. Az akaratunktól független vizeletürítést nevezzük inkontinenciának. Nőkben sokkal gyakrabban fordul elő ez a tünet, mint férfiakban. Tünetről kell beszélnünk, hiszen a vizeletvesztés hátterében különböző kórokok állhatnak: a húgyhólyag záróizmának gyengesége, a hólyag falában lévő izomzat fokozott aktivitása, gyógyszerek, fejlődési rendellenességek, sebészeti beavatkozások stb. A betegség eredetének tisztázásában sokat segít a beteg panaszainak meghallgatása, betegségeinek és gyógyszereinek ismerete, fizikális vizsgálat és végezetül laboratóriumi és műszeres vizsgálatok.

A betegség eredetének tisztázása után választunk a lehetséges kezelési módok közül. Ez lehet a medencefenék izmainak tréningje (intim torna), gyógyszeres terápia, pesszáriumok és műtét. Ez utóbbi operatív kezelési módokban az utóbbi években örvendetesen kiszélesedtek lehetőségeink. A modern un. „szalag technikák” minimális megterheléssel, rövid kórházi ápolással járnak és tartós eredményt biztosítanak.

Nem elhanyagolható a gyógyszeres therápia szerepe, egyrészt a hormonhiány miatt sorvadt nyálkahártya ápolására, másrészt a túl aktív hólyagizomzat lazítására. Akár napi egyszeri gyógyszerbevitellel is eredményesen kezelhető az un. késztetéses inkontinencia típus.

Nagyon gyakori jelenség, hogy a vizeletvesztés oka összetett: egyrészt a hólyagnyak túlzott lazasága, másrészt a hólyagot kiürítő izomzat fokozott ingerlékenységei egyszerre áll a tünet hátterében. Ilyenkor a műtéten kívül tartós gyógyszeres kezelés is indokolt.

Az inkontinencia nem sorscsapás, amivel együtt kell élni, hanem betegség, aminek kezelésében mind több eredményt tudunk felmutatni. Panaszok esetén keresse fel bátran rendelésünket, segítségére leszünk a panaszok eredetének tisztázásában és a legoptimálisabb kezelési mód kiválasztásában!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz!

Az oldalunkon található információk és szolgáltatások nem helyettesítik szakemberrel történő személyes konzultációt és kivizsgálást, ezért kérjük, panaszok esetén minden esetben forduljon szakorvoshoz! A honlapunkon található anyagokat és tájékoztatókat a NAP Rendelő orvosai készítették az aktuális hazai és nemzetközi irányelvek alapján.

Szeretettel várjuk a jelentkezését!

Vizsgálatainkra előzetes internetes bejelentkezés és időpontfoglalás útján tud jelentkezni.
Foglaljon időpontot

Cím

4028 Debrecen, Kétmalom utca 5.

Telefonszám

06 30 299 2098

Adatvédelem | Copyright © 2015-2022 NAP Rendelő – Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram